Misiunea FMI începe evaluarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misiunea FMI începe evaluarea
Misiunea FMI începe evaluarea

De rezultatele evaluării depinde a doua tranşă de împrumut extern pe care o vom primi în septembrie de la Fondul Monetar.Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) ajunge astăzi la Bucureşti, iar mâine începe prima evaluare a Programului Economic convenit cu autorităţile române.

Concluziile sunt aşteptate la 10 august, când prima analiză a măsurilor implementate de Guvernul Boc va lua sfârşit. Comitetul Executiv al FMI va dezbate acest raport, cel mai probabil, în cea de-a doua jumătate a lunii septembrie, dar o dată finală nu a fost comunicată deocamdată.

Cea de-a doua tranşă a împrumutului - de aproximativ 1,9 miliarde de euro - va putea fi eliberată în funcţie de rezultatele acestei prime evaluări. Delegaţii misiunii FMI se vor întâlni cu autorităţile române, cu reprezentanţi ai sindicatelor, patronatelor şi ai băncilor. Reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale vor lua parte la unele dintre întâlniri.

Guvernul vrea renegocieri

Coaliţia de guvernare a mandatat, ieri, o echipă formată din şase miniştri, pentru a negocia cu reprezentanţii FMI şi ai CE majorarea plafonului de garanţii guvernamentale şi a sumelor alocate pentru investiţii, neimpozitarea profitului reinvestit şi majorarea deficitului bugetar acceptat.

Unii membri ai Cabinetului au estimat, în ultima perioadă, că deficitul bugetar al României va depăşi valoarea negociată cu FMI şi CE la momentul contractării împrumutului extern de aproape 20 de miliarde de euro, prognoza cea mai pesimistă fiind un deficit de 7% din Produsul Intern Brut.

Vom avea un nou cadru macroeconomic?

Surse oficiale citate de agenţiile de presă arată că FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului ­stand-by, care anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7-8%.

În primul trimestru, economia s-a contractat cu 6,2% faţă de perioada similară a anului trecut.La negocierea acordului, în luna martie, autorităţile române şi misiunea FMI, condusă de Jeffrey Franks, au convenit criterii de performanţă pentru deficitul bugetar şi pentru inflaţie, pornind de la un scenariu macroeconomic bazat pe o scădere a PIB cu 4,1% în acest an.

Ţintele privind deficitul bugetar pentru iunie şi septembrie sunt de 14,5 miliarde lei la jumătatea anului (2,73% din PIB), respectiv 18,6 miliarde lei (3,5% din PIB) la finele primelor nouă luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite