Guvernul aduce completări legislative pe acordul cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul aduce completări legislative pe acordul cu FMI
Guvernul aduce completări legislative pe acordul cu FMI

Guvernul se va reuni într-o şedinţă, începând cu ora 16.00, pentru a completa cadrul legislativ ce vizează aranjamentul stand-by dintre România şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Ieri, board-ul instituţiei de la Washington a aprobat virarea celei de-a doua tranşe de împrumut către ţara noastră.

Reprezentanţii Departamentului Purtătorului de Cuvânt al Guvernului au declarat că membrii Cabinetului Boc vor aduce, marţi, completări legislative, ca urmare a scrisorii de intenţie suplimentare, trimise de Executiv la 8 septembrie. Prima scrisoare de intenţie a fost trimisă la 24 aprilie, când Guvernul şi-a asumat o serie de reforme în vederea primirii finanţării externe.

Executivul a cerut, după încheierea primei evaluări tehnice a Programului Economic convenit cu FMI, o derogare de la criteriul de performanţă privind arieratele bugetare la finele lunii iunie 2009. Aceasta a fost, de asemenea, aprobată de Comitetul Executiv de la Washington, aşa cum se arată într-un comunicat al instituţiei.

A doua tranşă, disponibilă imediat

Cea de-a doua tranşă, în valoare de aproximativ 1,85 miliarde de euro, a fost disponibilă imediat după anunţul board-ului. Potrivit reprezentantului ţării noastre la FMI, Mihai Tănăsescu, banii vor fi viraţi României cel târziu miercuri. Guvernul a cerut ca o parte din tranşă să finanţeze deficitul bugetar, însă reprezentanţii Fondului nu au făcut, încă, precizări pe această temă.

"Există această cerere de a folosi o parte din cea de-a doua tranşă pentru finanţarea deficitului bugetar şi sper să existe consens în această privinţă", a declarat, luni, Mihai Tănăsescu. Oficialul a precizat că board-ul va aduce o serie de recomandări României.

"Recomandările se referă la sustenabilitatea fiscală, la reformele structurale şi la accelerarea măsurilor fiscale pe zona deficitului, pentru că acesta trebuie adus rapid în limitele ce ne vor permite aderarea la euro. Vor fi discuţii foarte pertinente. Recomandările boardului au putere de lege în cadrul FMI, iar ele trebuie aplicate", a atenţionat oficialul.

Acesta a eplicat că toate recomandările vor fi discutate cu autorităţile de la Bucureşti şi că acordul iniţial poate fi modificat. "Acordul este flexibil, dar ţine cont de principiile stabilite la început. Pot fi adăugate condiţionalităţi suplimentare, pentru că acestea sunt legate de datele macroeconomice, care s-au modificat faţă de forma iniţială", a adăugat Tănăsescu.

Evaluare nouă în octombrie

În urma discuţiilor din board, la mijlocul lunii octombrie, cu ocazia celei de-a doua evaluări a FMI, vor fi discutate şi noile recomandări. "Dacă va exista consens în cadrul board-ului cu privire la prima evaluare, banii din cea de-a doua tranşă vor fi viraţi imediat României, marţi, cel târziu miercuri", a adăugat reprezentantul României la FMI.

Potrivit directorului prim-adjunct al FMI, John Lipsky, ţintele fiscale au fost ajustate corect de Guvernul de la Bucureşti, pentru a uşura efectul scăderii veniturilor la buget şi pentru a evita o presiune suplimentară asupra cererii interne. Însă evoluţia economică negativă impune măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor.

"Programul revizuit se concentrează pe măsuri ce trebuie să asigure o reducere continuă a cheltuielilor, simultan cu menţinerea cheltuielilor de capital şi a celor cu protecţia socială", a spus Lipsky. Oficialul a reamintit că autorităţile sunt obligate să aplice măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite