FMI dublează prognoza de recesiune economică / Patriciu: Euro va atinge 4,7 - 4,8 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI dublează prognoza de recesiune economică / Patriciu: Euro va atinge 4,7 - 4,8 lei
FMI dublează prognoza de recesiune economică / Patriciu: Euro va atinge 4,7 - 4,8 lei

Scăderea Produsului Intern Brut ar putea ajunge de la 4,1% la 7-8%.Rezultatele din primele luni ale anului i-au determinat pe analiştii Fondului Monetar Internaţional (FMI) să revizuiască drastic estimările pentru 2009.  Patriciu spune că euro va ajunge la 4,7 – 4,8 lei la finele anului.

În această perioadă, FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by.

Citiţi şi:


Unu din şapte bugetari, eliminat
FMI avertizează că măsurile populiste pot afecta credibilitatea României
Geoană: deficitul bugetar ar putea depăşi în acest an nivelul convenit cu FMI
FMI şi CE ar putea bloca următoarele tranşe pentru România - analişti
Deficitul bugetar a ajuns la 2,7% din PIB în primul semestru, sub ţinta convenită cu FMI

Potrivit unor surse citate de Mediafax, analiştii FMI anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7-8%.

Şomajul, cel mai sensibil indicator

Reacţiile economiştilor români la noile cifre vehiculate în analizele FMI se referă în special la evoluţia şomajului şi la structura deficitului bugetar. „Cel mai sensibil indicator ar fi numărul de şomeri.

În condiţiile scăderii economiei şi, în consecinţă, a veniturilor bugetare, este posibil să rămână tot mai puţine resurse pentru investiţii“, ne-a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale Române.

El apreciază că deficitul bugetar ar putea fi mai mare decât se aşteptau analiştii FMI, astfel că aceştia „se vor uita mult mai atent la structura cheltuielilor publice“.

Inflaţia şi deficitele s-ar putea tempera

Cel mai probabil, şi ceilalţi indicatori macroeconomici vor fi modificaţi, însă în ceea ce priveşte deficitul de cont curent şi inflaţia, ajustarea se va face în jos“, au mai declarat sursele citate, provenind din rândurile personalităţilor care vor participa la discuţiile cu FMI din luna august.

Economia s-a contractat cu 6,2% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă unii economişti sunt de părere că PIB-ul ar putea înregistra niveluri şi mai scăzute în trimestrele următoare.

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Eugen Dijmărescu, declara în luna iunie că punctul cel mai de jos al recesiunii va fi atins în trimestrul trei, în contextul în care există o „aplecare în jos“ a creditelor noi acordate companiilor.

În august, o nouă analiză a fondului

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional va veni la Bucureşti la începutul lunii august, pentru prima evaluare a acordului stand-by, aprobat de boardul instituţiei în luna mai.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite