Efectele moţiunii: Buget amânat, presiune pe cursul de schimb şi pe acordul cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectele moţiunii: Buget amânat, presiune pe cursul de schimb şi pe acordul cu FMI
Efectele moţiunii: Buget amânat, presiune pe cursul de schimb şi pe acordul cu FMI

Guvernul nu poate aproba proiectul Legii de buget pe 2010, având în vedere că un Cabinet interimar nu poate iniţia proiecte de acte normative. Neadoptarea acestei Legi de către Parlament, până la 31 decembrie 2009, poate lăsa România fără cea de-a treia tranşă de la FMI. Pe piaţa interbancară, moneda naţională a închis sesiunea de tranzacţionare la 4,2917, după ce presiunea a urcat cursul chiar peste 4,3 lei pentru un euro.

Potrivit Legii finanţelor publice, proiectul Legii bugetului pentru anul următor trebuie depus în Parlament până la 15 octombrie. Pe de altă parte, Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului prevede că, "în cazul încetării mandatului său, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, acesta continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi".

Actul normativ invocat prevede că, în această perioadă, Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege. Proiectul de buget pe 2010 trebuie aprobat de Parlament până la 31 decembrie 2009, aceasta fiind o condiţionalitate nouă în acordul cu FMI. A doua evaluare a Programului Economic începe la 21 octombrie.

"Cel mai mare risc, odată cu căderea noului Guvern, este ca România să nu mai primească în luna decembrie cea de-a treia tranşă din acordul cu FMI”, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Presiune mare pe cursul de schimb

Cursul de schimb a avut un parcurs oscilant, moneda naţională depăşind nivelul de 4,3 lei pentru un euro în cursul şedinţei de marţi. Moneda naţională era cotată la 4,2820 lei/euro în debutul sesiunii, dar a început să piardă teren rapid, iar cursul a depăşit 4,30 lei/euro după anunţul privind trecerea moţiunii de cenzură la adresa Guvernului. În final, şedinţa de tranzacţionare pe piaţa interbancară s-a închis la 4,2917 lei pentru un euro.

Indicele sectorului SIF a trecut de mai multe ori pe roşu, cu o pierdere de 1,18% imediat după ce Executivul lui Emil Boc a fost demis. În final, acţiunile din sectorul SIF au încheiat pe plus (1,1%). Indicele BET-C a afişat, însă, un declin de 0,52%, astfel că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat şedinţa de marţi în uşoară scădere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite