Renegocierile cu FMI şi CE vor fi purtate de şase miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renegocierile cu FMI şi CE vor fi purtate de şase miniştri
Renegocierile cu FMI şi CE vor fi purtate de şase miniştri

Coaliţia de guvernare a mandatat, luni, o echipă formată din şase miniştri, pentru a negocia cu reprezentanţii FMI şi CE majorarea plafonului de garanţii guvernamentale şi a sumelor alocate pentru investiţii, neimpozitarea profitului reinvestit şi majorarea deficitului bugetar acceptat.

"Un mandat de principiu pentru discuţii. (...) Este vorba despre plafonul garanţiilor guvernamentale, resursele pentru investiţii, neimpozitarea profitului reinvestit şi problema deficutului bugetar - teme ce vor fi urmărite de această delegaţie, ce are mandat din partea coaliţiei", a declarat vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, la finalul şedinţei de luni a coaliţiei, citat de NewsIn.

Din echipa guvernamentală care va participa la discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) vor face parte miniştrii Gheorghe Pogea (Finanţe), Radu Berceanu (Transporturi), Adriean Videanu (Economie), vicepremierul Dan Nica (Administraţie şi Interne), Constantin Niţă (IMM) şi Marian Sârbu (Muncă). Membrii echipei au fost desemnaţi de premierul Emil Boc, a precizat Flutur.

Renegocieri iminente

Şeful Executivului a declarat recent că vrea să negocieze cu CE şi FMI alocarea unor sume mai mari pentru investiţiile în infrastructură, care să nu fie luate în calcul la stabilirea deficitului, pentru că România poate să respecte indicatorii stabiliţi cu cele două instituţii, dar riscă să nu realizeze investiţiile propuse. Boc a anunţat şi că măsura neimpozitării profitului reinvestit trebuie discutată mai întâi cu cele două organisme internaţionale, pentru ca aplicarea acesteia să nu afecteze deficitul bugetar negociat în acordul de finanţare.

În ceea ce priveşte garanţiile de stat, limita valorică a acestora a fost stabilită la 6 miliarde de lei (circa 1,5 miliarde de euro) pentru anul 2009, potrivit OUG privind rectificarea bugetară, adoptată în luna aprilie.

Deficit bugetar peste aşteptări

Unii membri ai Cabinetului au estimat, în ultima perioadă, că deficitul bugetar al României va depăşi valoarea negociată cu FMI şi CE la momentul contractării împrumutului extern de aproape 20 de miliarde de euro. Astfel, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus că se aşteaptă la un deficit de aproximativ 7% din PIB până la finalul acestui an, în condiţiile în care economia se va comprima cu circa 6%. Ministrul Finanţelor estima, la jumătatea lunii iulie, că economia României s-ar putea contracta în acest an cu 6,5-7,1%.

Guvernul şi-a asumat o ţintă de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde de lei - pentru acest an. FMI a fixat României ţinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde de lei la finalul trimestrului al doilea şi maximum 18,6 miliarde de lei pentru al treilea trimestru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite