FMI va trimite la Bucureşti doar o misiune tehnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI va trimite la Bucureşti doar o misiune tehnică
FMI va trimite la Bucureşti doar o misiune tehnică

În urma solicitării preşedintelui Traian Băsescu, Fondul Monetar Internaţional (FMI) va trimite, în perioada 28 octombrie-9 noiembrie, o misiune tehnică ce va purta discuţii cu reprezentanţi ai partidelor politice, lideri sindicali, bancheri şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. O misiune oficială ar putea avea loc după instalarea noului Guvern, a transmis instituţia.

"Noi am transmis solicitarea de evaluare, iar potrivit uzanţelor, FMI ar trebui să trimită o misiune tehnică ce va discuta la nivel de experţi. Nu va fi o misiune oficială, aşa cum a fost la prima evaluare a Programului Economic", au precizat anterior, pentru "Adevărul", oficiali guvernamentali.

Experţii FMI vor analiza criteriile de performanţă îndeplinite până la sfârşitul lunii septembrie. Potrivit unui comunicat oficial al Fondului, misiunea va fi compusă şi din reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale. "În timpul vizitei, misiunea va evalua performanţele economice recente ale ţării şi va discuta cu autorităţile obiectivele economice pentru anul următor, alături de măsurile politice şi de reformele structurale ce se impun", se arată în document.

Reprezentanţii finanţatorilor externi vor purta discuţii cu partidele politice, cu sindicatele, patronatele, cu băncile şi cu reprezentanţii ai ONG-urilor.

"Încheierea cu succes a celei de-a doua evaluări se va putea produce doar în contextul unui angajament politic larg în privinţa aprobării bugetului pe 2010, care să respecte ţinta de deficit bugetar de maximum 5,9% din PIB", se mai arată în comunicatul FMI. Documentul precizează că odată ce s-a ajuns la un consens în privinţa reformelor necesare, board-ul FMI va analiza evaluarea şi va decide dacă va elibera sau nu tranşa de 1,5 miliarde de euro.

Potrivit oficialilor guvernamentali, vizita unei misiuni tehnice la Bucureşti, în acest context, are scopul de a transmite un mesaj optimist în piaţă. În plus, şansele ca board-ul FMI să nu deblocheze ultima tranşă din 2009 încă există.

Premierul interimar Emil Boc a declarat că autorităţile române au cerut FMI şi Băncii Mondiale să trimită o misiune de evaluare în România, iar primele reacţii indică faptul că experţii celor două instituţii financiare ar putea veni în maximum două săptămâni.

"Am transmis o solicitare către Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, pentru a veni în România în misiune de evaluare, iar primele reacţii indică faptul că sunt şanse ca delegaţia să vină în următoarele două săptămâni", a spus Boc. Oficialul a adăugat că din partea română vor participa "autorităţile în exerciţiu".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite