FMI: Băncile străine îşi vor menţine expunerea în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 9 mari grupuri bancare străine prezente în România şi-au reafirmat angajamentul de a-şi menţine expunerea ţara noastră, solicitând însă instrumente adecvate de investiţii, a informat astăzi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

În cadrul unei reuniuni a European Bank Coordination Initiative Group (Grupul de Coordonare a Iniţiativei Bancare Europene - EBCIG), care a avut loc astăzi la Bruxelles, băncile-mamă ale principalelor nouă bănci străine active în România şi-au reafirmat angajamentul de a-şi menţine expunerea în România şi de a asigura niveluri de peste 10 la sută de adecvare a capitalului pentru filialele lor, în conformitate cu rezultatele testelor de stres realizate de Banca Naţională a României (BNR).

"La sfârşitul lui octombrie 2009, expunerea băncilor-mamă pe România a fost menţinută în mare parte la nivelul din data de referinţă (martie 2009). În unele cazuri, expunerea a scăzut temporar sub nivelul stabilit. Aceste bănci şi-au reafirmat însă intenţia de a-şi respecta angajamentele. În acest sens, băncile au subliniat nevoia de instrumente de investiţii adecvate", mai arată comunicatul.

La întrunire au luat parte reprezentanţii Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus Bank, precum şi reprezentanţii BNR, Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar Internaţional, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), Grupului Băncii Mondiale, ai Băncii Centrale Europene şi autorităţile ţării gazdă.

În timpul întrunirii de miercuri, de la Bruxelles, participanţii au mai fost informaţi despre stadiul discuţiilor dintre FMI şi CE cu autorităţile române privind evaluarea în vederea eliberării tranşelor din programul de sprijin. Programul rămâne în vigoare, se arată în comunicatul FMI.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite