FBI, pe urmele „biohackerilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţii federali încearcă să descopere laboratoare improvizate în care se fac experimente biologice cu materiale achiziţionate de pe internet. În timp ce cazurile de gripă porcină se înmulţesc în întreaga lume, viruşi periculoşi sunt manipulaţi în condiţii improprii de către diverşi „experţi”.

MAI CITEŞTE ŞI:

Maladie tropicală în Bolivia: 18 morţi, peste 31.000 de persoane afectate
Epidemie de conjunctivită
Elveţia: Epidemie de rujeolă
Zimbabwe: peste 65.000 de oameni sunt bolnavi de holerã
Posibilă epidemie de tuberculoză în tabăra de ţiganii din Serrada

Autorităţile federale americane au demarat o anchetă pentru depistarea şi dezmembrarea unei reţele de „biohackeri”, alcătuită în special din diverşi oameni de ştiinţă, dar şi din studenţi, care fac experimente biologice în laboratoare amenajate în propriile case. De obicei, aceştia îşi procură aparatura şi materialele necesare de pe internet unde, contra unor sume modice, pot achiziţiona chiar şi eşantioane de ADN sintetic.

Alarma în acest sens a fost dată recent de publicaţia „Nature Biotechnology”, care a cerut autorităţilor să acorde o atenţie sporită traficului online cu eşatioane de ADN şi cu alte produse biologice cu potenţial de risc extrem de ridicat.

Una dintre primele persoane interpelate de către agenţii FBI este Katherine Aull, 23 de ani, o proaspătă absolventă a Institutului Tehnologic din Massachussetts.

Ea a realizat, cu ajutorul unui incubator achiziţionat online cu numai 59 de dolari, o variantă a bacteriei E.coli, necesară, în opinia ei, pentru studiul unei anumite forme de cancer. Aull nu a ţinut cont de faptul că a făcut experimente în condiţii total improprii, cu o bacterie ce poate provoca adevărate epidemii de tulburări gastrointestinale.

Un alt caz luat în vizor de FBI este cel al studentului Phil Holtzman, care, în apartamentul său din San Francisco, a cultivat viruşi colectaţi din reţeaua de canalizare, în încercarea de a crea un vaccin împotriva infecţiilor.

La rândul său, Dan Heidel, fost biolog al Universităţii din Seattle, şi-a improvizat un laborator într-un depozit dezafectat, pentru a realiza, cu ajutorul unor bacterii şi al unor alge modificate genetic, un nou tip de biocarburant.

Posibile erori umane

Ancheta FBI intervine pe fondul unor temeri potrivit cărora virusul A/ H1N1, responsabil de provocarea actualei epidemii de gripă porcină, ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o eroare umană.

Cel ce susţine această ipoteză este cercetătorul australian Adrian Gibbs, în vârstă de 75 de ani. Într-un interviu recent, el a declarat că vrea să publice un studiu care să arate că noile caracteristici genetice ale virusului A/H1N1 duc la presupunerea că a fost cultivat în ouă, o metodă folosită în laboratoare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite