Extremiştii: "Romilor, aveţi trei săptămâni să părăsiţi Italia!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O organizaţie extremistă italiană şi-a asumat incendiul din Livorno în care şi-au pierdut viaţa patru copii români de etnie romă. Extremiştii au avertizat că va comite lunar atentate dacă

O organizaţie extremistă italiană şi-a asumat incendiul din Livorno în care şi-au pierdut viaţa patru copii români de etnie romă. Extremiştii au avertizat că va comite lunar atentate dacă în 20 de zile romii nu vor părăsi teritoriul italian.

Lovitură de teatru în cazul tragicului incendiu de la Livorno, în care şi-au pierdut viaţa patru copii romi, de naţionalitate română. După două zile de la pronunţarea de către judecători a deciziei de arest a părinţilor micuţilor, în mod neaşteptat, apare o revendicare: o organizaţie extremistă a revendicat, printr-o scrisoare trimisă la redacţia mai multor publicaţii italiene, incendiul din noaptea de 10 spre 11 august.

Textul este semnat "GAPE - grupul armat pentru curăţenie etnică", o siglă până acum necunoscută. "Revendicăm atentatul din tabăra de nomazi de la Livorno. Trebuia să aibă efecte şi mai devastatoare. Scopul nostru este de a suprima romii care sunt în număr foarte mare, ei reprezintă drojdia, cea mai rea parte a umanităţii", se arată în scrisoarea citată şi de cotidianul italian "Unità".

"Suntem sătui de acţiunile lor criminale", mai spune scrisoarea. GAPE dă şi un ultimatum. "Le dăm 20 de zile, începând din 25 august, pentru a părăsi teritoriul italian şi a desfiinţa taberele de ţigani răspândite în toată ţara. În caz contrar, în fiecare lună va fi un atentat într-o tabără diferită, cu consecinţe şi mai grave decât în cel de la Livorno". Poliţiştii au confiscat scrisoarea şi au transmis-o procurorilor, care încearcă să găsească expeditorul.

În tabăra de la Livorno, cercetările continuă, în ciuda dificultăţilor culturale şi, mai ales, lingvistice. Cele două cupluri de părinţi - Elena şi Victor Lăcătuş şi Uca Căldărar şi Menji Clopotar - rămân în închisoare, dar judecătorii au exclus acuzaţia de incendiere din culpă: ei sunt cercetaţi pentru neglijenţă şi abandonarea minorilor în dificultate având în vedere că doi dintre copiii arşi erau surdomuţi.

Sunt acuzaţi doar pentru fuga de la locul incendiului. Rămâne în picioare şi ipoteza unei agresiuni de natură rasistă. Cei patru părinţi au susţinut permanent că au auzit, imediat înainte de izbucnirea incendiului, ameninţări de genul: "Ţigani blestemaţi, vă dăm foc".

Din închisoare, Menji Clopotar cere ca cei trei copiii ai săi să fie înmormântaţi în haine noi. Funeraliile copiilor ar trebui să se ţină în Domul din Livorno şi să fie oficiate de un preot ortodox. Părinţii au obţinut deja permisiunea de a participa la înmormântare, nu se ştie încă în ce zi se va întâmpla acest lucru.

Anchetatorii fac încă analize pentru a stabili clar paternitatea celui de-al patrulea copil, Lenuca: se presupune că este al lui Victor Lăcătuş, soţul Elenei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite