Extrema-dreaptă rusofonă din Israel a ajuns la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laburiştii îl compară pe şeful grupării cu Jean-Marie Le Pen şi Jorg Haider

21 de miniştri din cei 22 au votat pentru intrarea în executivul de la Tel Aviv a partidului "Israel Beitenu", premierul Ehud Olmert asigurându-şi astfel o confortabilă majoritate. Totuşi, intrarea în coaliţie a extremei-drepte rusofone a dus la demisia ministrului laburist al culturii, în vreme ce, potrivit "Euronews", o deputată laburistă a declarat că Lieberman (liderul partidului "Israel Beitenu") este "fascistul nr. 1 al societăţii israeliene, ca un Jean-Marie Le Pen sau un Jorg Haider", care vrea un "Israel omogen etnic".
Demisia ministrului culturii, sporturilor, ştiinţelor şi tehnologiei, Ophir Pines-Paz, n-a surprins, după ce, în ajun, el votase împotriva prezenţei în guvern a partidului "Israel Beitenu". Controversatul politician Avigdor Lieberman a preluat portofoliul problemelor strategice. Născut în 1957, la Chişinău, şi emigrat în Israel după 1990, el a ajuns la conducerea unei formaţiuni politice care regrupează evrei sosiţi din fostele republici unionale sovietice. S-a remarcat prin declaraţii dure, care nu-l fac deloc iubit de stânga şi de cei 1,3 milioane de arabi israelieni. BBC relevă că în Knesset e cunoscut pentru "limbajul agresiv", iar "France Presse" scria ieri că "pledează pentru un transfer potenţial al arabilor israelieni în teritoriile palestiniene, fapt pentru care deputaţii arabi din Knesset l-au numit
fascist
şi
nazist
". Adept al măsurilor dure, s-a pronunţat, încă din 2001, pentru atacarea Iranului şi a barajului Assuan din Egipt. De asemenea, s-a opus retragerii din Gaza din 2005 şi desfiinţării unor colonii evreieşti din Cisiordania. Dincolo de toate acestea, intrarea la guvernare a lui Lieberman reprezintă o reorientare spre dreapta a guvernului pe care Olmert l-a format în mai. Slăbit serios după rateurile din războiul din Liban, el se confruntă şi cu critici vehemente din partea dreptei şi din cauza unor scandaluri în care ar fi implicat. Ca urmare, cooptarea la guvernare a lui Lieberman îi va asigura lui Olmert o majoritate substanţială în Knesset.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite