Extinderea agresivă a retailului a adus creşteri salariale record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzătorii şi casierele din reţelele tip hipermarket au câştigat anul acesta cu 40% mai mult decât în 2006 Retailul este unul dintre domeniile care se confruntă cu cele mai mari

Vânzătorii şi casierele din reţelele tip hipermarket au câştigat anul acesta cu 40% mai mult decât în 2006

Retailul este unul dintre domeniile care se confruntă cu cele mai mari probleme în a-şi fideliza angajaţii. Tentaţia de a migra de la o companie la alta este destul de mare, în contextul în care câştigurile cresc datorită competiţiei tot mai accentuate.

Necesarul de forţă de muncă al companiilor din retail care-şi vor deschide unităţi anul acesta se ridică la 4.500 de persoane.

Studiul Total Remuneration Survey 2007 realizat în România de Consulteam - reprezentant exclusiv al Mercer Human Resource Consulting - relevă că cele mai dificile recrutări se fac în prezent pentru poziţii de toate nivelurile în IT, marketing şi vânzări. Specialiştii în logistică şi achiziţii sunt şi ei în topul angajaţilor dificil de atras.

În companiile care oferă salarii de top, veniturile personalului din administraţie au crescut anul acesta mai mult decât cele ale conducătorilor companiei.

Câştigurile funcţionarilor cresc rapid

Salariile funcţionarilor nespecialişti au crescut anul acesta cu 17,3% depăşind cele 15 procente de creştere ale veniturilor managementului.

Un "plant manager", director de fabrică, câştigă anual, în medie, 260.000 de lei, în această sumă fiind incluse toate componentele remuneraţiei, inclusiv bonusurile şi beneficiile, ceea ce ar corespunde unui salariu lunar de aproximativ 21.500 lei.

Câştigurile anuale ale unui reprezentant de vânzări ajung la 47.500 lei, ceea ce s-ar traduce la un câştig lunar de aproape 4.000 lei. Pachetul salarial al specialiştilor a suferit cea mai puternică transformare. Dacă anul trecut 85% reprezenta venitul de bază, acum acesta s-a redus la 74%.

Alocaţiile garantate în care intră bonuri de masă, indemnizaţie de concediu, al 13-lea salariu şi indemnizaţia de transport, au crescut de la 9,5% la 15%.

"Reorientarea aceasta este determinată de tendinţa societăţilor de a acorda al 13-lea sau chiar al 14-lea salariu", explică Oana Botolan, Country Manager al ConsulTeam Romania. Comisioanele şi bonusurile variabile s-au dublat şi ele, ajungând acum să valoreze 5,3% din veniturile specialiştilor.

"Motivarea angajaţilor este un factor vital al retenţiei şi al atingerii obiectivelor strategice ale companiilor. Astfel, deoarece s-a dovedit că o creştere salarială are efect de motivare doar în prima lună sau două luni după acordare, şi mai ales în condiţiile în care un specialist poate ajunge la un nivel salarial <> , performanţa acestora trebuie stimulată prin stabilirea unor scheme de bonusuri variabile tentante şi care să aibă o pondere mare în structura pachetului salarial", spune Botolan.

Asigurările medicale, beneficii foarte căutate

Capitolul beneficii s-a dublat şi el. Din ce în ce mai multe companii acordă angajaţilor beneficii în natură. Asigurările personale pentru accidente ca şi cele pentru viaţă sunt acordate de jumătate, respectiv 41% din companiile participante.

Asigurări medicale sau abonamente la clinici private, abonamente la societăţi profesionale sau sportive, cursuri de perfecţionare, maşină de serviciu şi telefon mobil sunt alte beneficii populare. În cazul companiilor de producţie, 31% oferă discounturi pentru produsele proprii.

De cele mai multe ori însă pachetele de beneficii sunt fixe. Doar în 13% din companii angajaţii pot opta pentru un anumit beneficiu care li se potriveşte necesităţilor.

La studiul de acest an au participat 100 de companii din sectoare precum consumer, FMCG, retail, IT, asigurări, producţie, inginerie, farmaceutice, transporturi, distribuţie şi servicii. Cifra de afaceri medie, estimată pentru 2007, a companiilor participante este de 526 milioane euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite