Proprietarii Halei Matache, despăgubiţi cu 1,4 milioane de euro pentru o demolare care nu mai are loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii clădirii din Bucureşti au fost despăgubiţi de Primăria Capitalei cu 1,4 milioane de euro pentru o demolare care nu mai are loc. Municipalitatea le-a dat banii grecilor Vasilis Ferfelis şi Dimitrios Koupatsaris pentru un scop fictiv, deoarece lucrarea pentru care s-a impus exproprierea nu prevedea de la început demolarea halei.

Lucrările la viitorul bulevard Uranus, ce va uni Piaţa Victoriei de Palatul Parlamentului, au fost blocate de scandalul demolărilor încă din toamna anului trecut. ONG-urile au ieşit în stradă pentru a cere Primăriei Capitalei să oprească distrugerea clădirilor de patrimoniu, printre care Hala Matache, o piaţă veche, declarată monument istoric. La vremea protestelor, nimeni nu s-ar fi gândit că municipalitatea nici nu avea de gând să se atingă de vechea piaţă. Iar asta pentru simplul fapt că proiectul bulevardului Uranus, demarat pe vremea primarului Adriean Videanu, excludea demolarea halei, aceasta fiind la aproximativ 10 metri distanţă de bordura viitoarei artere.

În 2009, când a venit Sorin Oprescu pe scaunul de primar general, noii directori de la Infrastructură au anunţat că Hala Matache va fi demolată pentru a face loc noii şosele. Imediat s-au apucat să plătească despăgubiri în zona Berzei-Buzeşti, iar grecii Ferfelis şi Koupatsaris au fost fericiţii "câştigători" ai sumei de 1,4 milioane de euro.

Lovitură premeditată în urmă cu cinci ani

Cei doi greci, directori ai firmei Grec-Rom Business Group SRL, erau proprietarii imobilului pe care-l achiziţionaseră în urmă cu 20 de ani de la statul român, la pachet cu Fabrica de carne de la Glina, mai multe terenuri şi magazine în Bucureşti. Tranzacţia a fost reclamată la DNA în anul 2006, de către Administraţia Pieţelor Sector 1. Pe lângă sesizarea propriu-zisă, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 preziceau în urmă cu cinci ani "tunul" de astăzi.

„Individul acesta (Ferfelis Vasileios - n.r.) vrea să pună mâna pe hală ca să o vândă imediat cu peste un milion de euro, adică aproape cu atât cât a luat el de la stat peste 250.000 mp teren şi construcţii din Bucureşti şi împrejurimi", susţinea Robert Niţu, directorul Administraţiei Pieţelor Sector 1. El adăuga că, "dacă Primăria Capitalei decide să demoleze Hala Matache, pe motiv că se lărgeşte strada Buzeşti, grecului i-a pus Dumnezeu mâna pe cap. Ar însemna că statul i-ar da înapoi familiei Ferfelis, prin despăgubire, investiţia iniţială nu numai în Hala Matache, ci în toate celelalte terenuri şi construcţii din Capitală".

Expropriere fără rost

Municipalitatea nu are nicio remuşcare pentru faptul că a îmbogăţit cu bani publici proprietarii Halei Matache, fără a-şi atinge scopul anunţat în toamna lui 2010. "Nu mai mutăm Hala Matache, nici nu o demolăm, pentru că la această concluzie am ajuns după discuţiile cu ONG-urile şi Ministerul Dezvoltării. Acum, Primăria Capitalei este proprietarul imobilului, pentru că ­le-am plătit vechilor proprietari suma integrală", a declarat ieri, pentru "Adevărul", Mădălin Dumitru, şeful Direcţiei Infrastructură, din cadrul Primăriei Capitalei. 

În replică, Gheorghe Udrişte, fostul director de la Infrastructură, care a fost şi preşedinte al Comisiei de Licitaţii pentru Bulevardul Uranus, spune că încă de la început au existat variante pentru construirea arterei fără ca hala să fie afectată. "Nu se pune problema demolării totale a Halei Matache. Cred că mai degrabă se poate face ceva de genul inserării trotuarului în clădire, pentru că imobilul este cam în buza viitoarei străzi care va fi lărgită", spunea, în 2006, Gheorghe Udrişte. El a adăugat că, în proiectul iniţial, s-a avut în vedere ca anumite zone să fie restrânse. La aceeaşi concluzie au ajuns şi edilii anul acesta, dar după ce au plătit despăgubiri colosale grecilor.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite