Expozitie cu sombrero si "sarape" la Muzeul Taranului Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In sala "Foaier" a Muzeului Taranului Roman s-a deschis, in perioada 27 iulie - 28 august, o expozitie de arta populara mexicana. Intitulata "Coincidente si similitudini" expozitia a fost conceputa

In sala "Foaier" a Muzeului Taranului Roman s-a deschis, in perioada 27 iulie - 28 august, o expozitie de arta populara mexicana. Intitulata "Coincidente si similitudini" expozitia a fost conceputa intr-o formula incitanta, care ii permite vizitatorului sa faca o serie de comparatii intre arta populara romaneasca si cea mexicana, alaturi de exponatele mexicane fiind expuse si obiecte traditionale romanesti. De exemplu, sunt asezate in acelasi spatiu doua vase din tiuga, asemanatoare, unul din Transilvania, celalalt din Puebla, impreuna cu un castron, cu un "maracas" si un cos mexicane, toate reprezentand lucrari in lemn si vegetale lacuite. Mastile sunt extrem de incitante. Ele reprezinta un exemplu pentru diferentele dintre cele doua civilizatii, accentuate, pe de-o parte, tocmai de similitudinile remarcate intre arta populara romaneasca si cea mexicana.
Civilizatiile taranesti, in oglinda
Mastile mexicane se diferentiaza de cele romanesti prin colorit, prin evantaiul cromatic bogat si intens. Alte diferente sunt vizibile in cazul tesaturilor textile: rochiile si bluzele mexicane "mazateca" au o croiala specifica, o latime mai mare in umeri si ornamente, la fel, in culori tari, sau, lucru caracteristic culturii mexicane, nuante care contrasteaza cu celelalte prin sobrietatea lor. Vesmintele populare romanesti, in schimb, au o simplitate accentuata, culorile ornamentelor nu sunt deloc agresive. Intru totul specifica Mexicului este imbracamintea de vacar alcatuita din palaria cu boruri largi, "sarape", "ciaparrales", "macete", pinteni si desaga. Braurile sunt foarte asemanatoare intre ele, cele romanesti si cele mexicane, la fel covoarele (carpeta din Transilvania si "sarape"-ul din Estado de Mexico), dar intre stergare (unele din Bucovina si Muntenia, altele din Hidalgo) exista o deosebire, contrastanta, in privinta culorilor, extrem de puternice, ca si cele din pictura expresionista, si in privinta desenelor insesi. Atrag in mod deosebit atentia vasele de cupru forjat mexicane, masive, cu putine ornamente, din Santa Clara del Cobre. Aproape de spiritul obiceiurilor si superstitiilor mexicane sunt desenele magice "otomi" si hartia magica decupata "otomi" din Puebla, crucea impletita si crucea "Ochiul lui Dumnezeu", imbracamintea rituala "huichol", si aproape de viziunea mexicanilor asupra mortii sunt "Calaretul apocaliptic" (un schelet de om pe un schelet de cal, ambele colorate) si scheletele articulate din Ciudad de Mexico. Sunt expuse, de asemenea, obiecte de ceramica mexicane si romanesti, bijuterii si podoabe, jucarii din lut, papusi din Transilvania si papusi "matraca" si "sonaha". Mare parte din obiectele de arta populara mexicana prezente in aceasta expozitie fac parte din patrimoniul Muzeului Taranului Roman. Acest eveniment a fost organizat de Ambasada Mexicului in Romania si Muzeul Taranului Roman, cu ocazia comemorarii a 70 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Mexic si Romania.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite