Expoziţie culinară şi parada portului popular la Blaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruladă de miel, costiţă de porc friptă, lichiu cu varză, chiftele cu sos, lichiu cu griş şi smântână, scoverzi, zeamă de fâsaică verde, gâgău (mâncarea săracului) sau gulaş sunt

Ruladă de miel, costiţă de porc friptă, lichiu cu varză, chiftele cu sos, lichiu cu griş şi smântână, scoverzi, zeamă de fâsaică verde, gâgău (mâncarea săracului) sau gulaş sunt doar câteva dintre mâncărurile tradiţionale prezentate de gospodarii de pe Valea Târnavelor ieri, la expoziţia culinară de pe Câmpia Libertăţii din Blaj. Ţăranii din zonă şi-au etalat şi portul străbun, cântecele şi jocurile populare în faţa sutelor de oameni veniţi să participe la Serbările Blajului.

Gospodinele de pe Valea Târnavelor se pregătesc de câteva zile pentru renumita expoziţie culinară, organizată în fiecare an la Blaj. Cele mai pricepute dintre acestea au gătit mâncăruri străbune, după reţete numai de ele ştiute. "Chisăliţa se face vara, când îi cald, cu tărâţe de grâu. Se pun să se opărească laolaltă cu lobode roşii. Gâgăul se face din mămăligă şi ceapă", explică Maria Roţa, o ţărancă din Crăciunelu de Jos. Ileana Popa, din satul Cenade, a dezvăluit reţetele după care se găteşte lichiul cu griş şi mălai, iar un gospodar din Bucerdea Grânoasă a arătat, în timp ce învârtea de zor în cazan, cum se prepară gulaşul.

Sătenii de pe Valea Târnavelor au impresionat şi prin costumele populare strămoşeşti, cântecele şi jocurile populare. Tineri sau bătrâni, călare sau pe jos, toţi au demonstrat că păstrează cu sfinţenie tradiţia şi obiceiurile. Manifestările au continuat, pe Câmpia Libertăţii, cu un spectacol de muzică populară. Solişti şi formaţii renumite din zonă au cântat toată noaptea, iar petrecăreţii au fost invitaţi să se distreze până la lăsatul zorilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite