Expoziţie în alb-negru cu fotografii 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile sunt surprinse între 1840 şi 1922. Pozele tridimensionale pot fi vizionate doar cu ajutorul unor ochelari speciali.

ll Expoziţia temporară „Momente surprinse în spaţiu”, compusă din 120 de fotografii tridimensionale realizate printr-o tehnică specială de suprapunere a două imagini, reprezintă o noutate pentru publicul din Ardeal, fiind pentru a două oară când o colecţie de fotografii istorice supuse noilor tehnici este expusă în această zonă.

Vizionate cu ochelari speciali

Realizarea stereofotografiilor a fost făcută prin tehnica anaglifă, procedeu pe baza căruia se obţine imaginea în relief a unui obiect fotografiat.
„Cu ajutorul unor ochelari cu lentile, una albastră şi una roşie, imaginile din fotografii pot fi văzute în spaţiu”, ne-a spus muzeograful Ovidiu Muntean. Stereofotografiile reunite în cadrul acestei expoziţii, realizate prin suprapunerea a două imagini identice, au fost surprinse între anii 1840 şi 1922 în diferite colţuri ale lumii. Printre ele apar şi Teatrul Naţional din Cluj, care se afla în construcţie, în anul 1905, Parcul Central, în 1914, Primăria Braşov sau chiar staţiunea Borsec.
Printre cele mai spectaculoase stereofotografii se numără, însă, traversarea cascadei Niagara de către Samuel Dixon, în anul 1890, „Fântâna arteziană din Viena”, surprinsă în 1904 şi soldaţi în tranşee din Primul Război Mondial.
Expoziţia, care poate fi urmărită până în data de 8 martie la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, între orele 10.00 şi 16.00, aparţine Muzeului Naţional Maghiar din Budapesta. Până să ajună la Cluj, expoziţia a fost prezentată în numeroase oraşe din Ungaria, iar anul trecut, fotografiile au trecut şi prin Secuime.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite