Exporturile romanesti de vin sunt in ascensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria vitivinicola romaneasca dispune de un imens potential. In prezent, importanta si gradul de dezvoltare al industriei de profil sunt subliniate de dimensiunea pietei vinului, estimata la 250

Industria vitivinicola romaneasca dispune de un imens potential. In prezent, importanta si gradul de dezvoltare al industriei de profil sunt subliniate de dimensiunea pietei vinului, estimata la 250 milioane euro anual, precum si de forta de munca angrenata permanent sau sezonier care numara circa 1 milion de persoane. Astazi, Romania se situeaza pe locul 5 pe plan european la suprafetele cultivate si pe locul 6 la productia de struguri si vin. In ierarhia mondiala a tarilor detinatoare de plantatii viticole, Romania ocupa locul 7 in lume, iar in ceea ce priveste productia de vin locul 10. Aceste date statistice nu se regasesc insa in istoricul evolutiei exportului de vinuri. Companiile romanesti de stat, care au administrat industria vitivinicola romaneasca pana de curand, nu s-au putut adapta dinamicii mondiale a vinului din ultimele decenii. Doar in ultimii ani, companiile private romanesti, care detin in prezent 80 la suta din suprafata cultivata, s-au alaturat trendului pietei, obtinand si o serie de medalii pentru vinurile romanesti la manifestarile internationale de profil. Pe de alta parte, revitalizarea industriei vinului este dovedita si de o triplare a exporturilor in ultimii 3 ani de zile. Vinul se afla pe locul 5 in topul produselor alimentare exportate de tara noastra si pe locul 3 la exportul de produse vegetale, in conditiile in care sprijinul statului este ca si inexistent. Surmontarea numeroaselor probleme cu care se confrunta industria vitivinicola romaneasca, intre care imbatranirea accelerata a plantatiilor, dublata de ritmul lent de replantare, si nu in ultimul rand de reducerea consumului de vin in favoarea bauturilor spirtoase, ar conduce si la o crestere a exporurilor aflate mult sub potential. Cu toate ca la noi in tara sunt preponderente culturile de struguri albi, exportul de vinuri albe este lipsit de sanse, din cauza tehnologiei de fabricatie mult mai complexe decat la cele rosii, tehnologie de care mare parte a producatorilor nu dispun. Ca atare, exportul romanesc este dominat de vinurile rosii, principalele tari importatoare fiind Germania si Danemarca. Pentru cresterea exporturilor romanesti de vin esentiala este si promovarea. Din acest punct de vedere este de salutat organizarea, in aceasta luna, dupa o pauza de 35 de ani, a unui concurs international de vinuri la Bucuresti, recunoscut de Oficiul International al Viei si Vinului, cu sediul la Paris, singura institutie abilitata sa omologheze asemenea manifestari. Participantii la Concursul International de Vinuri Bucuresti 2003 au apreciat ca momentul marcheaza reintrarea industriei romanesti de profil in lumea buna a vinurilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite