Exporturile fictive, o practică a palierului român din grupul evazionist anihilat de DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Cezar Măgureanu, într-o acţiune civică. Foto: Lucian Muntean
Senatorul Cezar Măgureanu, într-o acţiune civică. Foto: Lucian Muntean

Exporturile fictive, prin care tirurile se deplasau doar formal până în Bulgaria, la Ruse, de unde se întorceau încărcate cu aceeaşi marfă, reprezentau o practică a palierului român din grupul evazionist anihilat de DIICOT, potrivit referatului prin care s-a propus arestarea a 39 de persoane.

Esenţa circuitului evazionist format între societăţile româneşti şi cele din Bulgaria constă în faptul că, pe de o parte, societăţile comerciale din România importă marfa din Bulgaria, fără plata TVA - conform prevederilor legale, ulterior marfa fiind vândută către societăţi intermediare, pe sistemul "suveică", în scopul de a-i scădea valoarea, după care marfa este vândută către beneficiarul final sub preţul de achiziţie, precizează procurorii, în referatul prin care au propus Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a 39 de membri din gruparea care a făcut evaziune fiscală estimată la peste 40 de milioane de euro pe an.

"Societăţile comerciale româneşti intermediare acumulează, astfel, mari datorii către bugetul de stat, acestea fiind ulterior falimentate de către membrii reţelei, car erezultat al unor operaţiuni contabile frauduloase, sau cesionate unor cetăţeni de origine arabă, tunisiană etc., care nu mai sunt de găsit pe teritoriul României", se mai arată în documentul citat.

Pe de altă parte, spune anchetatorii, palierul român practică exporturi fictive către firmele din Bulgaria coordonate de către exponenţii palierului bulgar, marfa din România fiind livrată dar scriptic în Bulgaria, pentru neîncărcarea acestora cu TVA de plată, în fapt, autotrenurile deplasându-se doar formal până la Ruse, pentru ca apoi să se întoarcă, teoretic goale, practic încărcate, înapoi în România, marfa fiind în final vândută pe piaţa românească.

Concret, câştigul ilicit al celor implicaţi în manoperele frauduloase mai sus menţionate este de 24% (valoare TVA) din valoarea mărfurilor traficate în cazul mărfurilor circulă "la negru", în baza unor documente fictive de achiziţie/livrare de la/către firme fantomă, susţin procurorii DIICOT.

"Pentru aceasta, cei menţionaţi utilizează o serie de firme deţinute în mod direct ori prin interpuşi, asupra cărora decid când şi cum vor fi implicate în cadrul fiecărui circuit financiar ilicit, cantităţile şi preţul pe fiecare partidă de marfă tranzacţionată, întocmesc sau dispun întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulaţia mărfurilor şi ordonează plăţile. Activităţile ilegale în care este implicată gruparea impun înregistrări de achiziţii/livrări de bunuri ori servicii fictive, neînregistrarea unor tranzacţii în actele contabile ale societăţilor controlate, şi plăţi pentru astfel de operaţiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o altă destinaţie decât cea declarată, pentru a diminua baza impozabilă ori pentru a şterge urmele unor tranzacţii frauduloase, vânzări sub preţul de achiziţie, distrugerea unor documente în baza cărora au circulat mărfurile, şi altele similare", se mai arată în referat.

Mărfurile traficate, în principal zahăr, ulei, orez şi materiale de construcţie, sunt readuse în România, sau livrate în Bulgaria, după caz, printr-un număr impresionant de societăţi comerciale, controlate direct sau indirect de membrii grupării, mai spun anchetatorii.

Procurorii menţionează, în acelaşi referat, că pentru practicile evazioniste descrise mai sus, grupul de firme Lemarco, principalul beneficiar al rambursărilor TVA, utilizează în principal două paliere acţionale mari, dintre care unul coordonat de inculpatul Stuparu Sorin şi interpuşii acestuia (persoane fizice şi juridice) şi celălalt coordonat de inculpaţii Găzdac Sorin Adrian (ginerele senatorului Cezar Măgureanu - n.r.) şi Sava Cristian Valeriu, direct sau prin interpuşi (persoane fizice şi juridice).

În dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro pe an, 39 de persoane au fost arestate preventiv. Printre acestea se numără ginerele senatorului Măgureanu, Sorin Găzdac, Nicuşor Drăgan, director general adjunct al ANAF, Dan Stroe, director de achiziţii în cadrul ANAF, Octavian Grecu, zis "Butoane", şi omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol.

Senatorul Cezar Măgureanu a fost audiat joi la DIICOT, în calitate de învinuit în acelaşi dosar.

Potrivit unor surse judiciare, fiica senatorului, Raluca Ioana Găzdac, şi ea învinuită în dosar, este gravidă în luna a patra şi a fost lăsată să plece marţi seară de la DIICOT.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite