Exporturile României devin tot mai dependente de auto - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exporturile României devin tot mai dependente de auto - Revista presei economice
Exporturile României devin tot mai dependente de auto - Revista presei economice

Presa economică de astăzi scrie despre dependenţa tot mai mare a exporturilor României de sectorul auto, estimările pentru 2009 ale Aeroportului Băneasa sau corecţiile de jumătate de procent de la BVB. Printre alte subiecte, BVB a cerut 5 minute şi a primit 15, iar producţia de grâu a ţării este mai mică cu 45%.


Exporturile României devin tot mai dependente de auto.

Pornirea uzinei Ford de la Craiova şi reorientarea către export a uzinei Dacia vor majora ponderea industriei auto locale de la 18% din totalul exporturilor ţării în prezent la 30% după 2012, scrie Ziarul Financiar. În primele patru luni ale anului, exportul de subansamble, piese şi accesorii auto a fost de puţin peste 1 miliard de euro, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în timp ce exportul de automobile pentru transportul persoanelor a fost de 468,5 mil.

Aeroportul Băneasa se vede mai sus cu 42%
. Rezultatele financiare foarte bune ale Aeroportului Băneasa înregistrate în S1 i-au determinat pe oficialii companiei de stat să pluseze prognoza pentru 2009 şi, de la o estimare iniţială de 85 milioane de lei (20 mil. euro) pentru întreg anul, adică o creştere de 25% faţă de afacerile din 2008, să se avânte spre o ţintă de 110 milioane de lei (26 mil. euro), ceea ce echivalează cu o majorare de 42%, potrivit Business Standard.

Corecţii de o jumătate de procent la BVB.
Piaţa de la Bucureşti a înregistrat corecţii în a doua şedinţă a săptămânii. Indicele general a pierdut o jumătate de procent, iar cel sectorial energetic a pierdut triplu, la fel ca BET-FI. Printre câştigătorii şedinţei au fost emitenţii din sectorul chimic, dar şi farmaceutic, anunţă Money. Doar câteva minute au rezistat creşterile pe piaţa de la Bucureşti, iar indicii au înregistrat deprieceri, în medie, de sub 2%. Sentimentul de pe pieţele externe, dar şi creşterile din ultima perioadă au determinat corecţii şi la Bucureşti.

BVB a cerut 5 minute şi a primit 15. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat extinderea programului de tranzacţionare al BVB cu 25 minute, respectiv până la ora 16:45, deşi Consiliul de Administraţie al Bursei a decis prelungirea programului cu 5 minute, până la ora 16:35. Directorul general al BVB, Anca Dumitru, a declarat ieri pentru Curierul Naţional că diferenţa între extinderea aprobată de CNVM şi cea decisă de CA al BVB este rezultatul unei neînţelegeri între cele două părţi. "Noi am cerut extinderea până la ora 16:35, deoarece o prelungire mai mare ar duce la probleme legate de decontarea tranzacţiilor, apropiindu-se de ora de închidere a programului de funcţionare al băncilor. Vom reveni la CNVM pentru clarificarea acestei situaţii", a afirmat Dumitru.

Producţia de grâu a ţării, mai mică cu 45%. Producţia de grâu a ţării ar putea să fie, anul acesta, mai mică cu 40% - 45% faţă de cea din 2008, avertizează producătorii din domeniul agricol. Din cauza problemelor din agricultură, organizaţiile de fermieri anunţă noi acţiuni de protest pentru luna septembrie, notează Bursa. Potrivit fermierilor, problemele generate de lipsa banilor s-au ţinut scai de agricultură încă de la începutul anului, iar, în anul de criză 2009, nici nu poate fi vorba despre o reeditare a producţiei agricole record din trecut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite