Exporturile Dacia au crescut cu 500 mil. euro - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre creşterea exporturilor Dacia, ocuparea unei pătrimi din birourile noi sau importanţa apei minerale PET de cinci litri în portofoliul producătorilor. Printre alte subiecte, creditorul american CIT a intrat în faliment, iar investiţiile străine directe sunt de circa 9,5 miliarde euro.


Citeşte şi:
România poate redeveni exportator de carne de porc

Exporturile Dacia au crescut cu 500 mil. euro.

Exporturile Automobile Dacia au ajuns la aproximativ 1,5 mld. euro în primele trei trimestre din 2009, susţinute de cererea din ţările vest-europene, şi au depăşit cu mai mult de jumătate de miliard de euro valoarea exporturilor din acelaşi interval din 2008. Vânzările au fost calculate considerând exporturile de 180.000 de automobile (plus 50% faţă de ianuarie - septembrie 2008) şi o valoare medie de vânzare de 8.000 de euro, scrie Ziarul Financiar.

Un sfert din birourile noi şi-au găsit chiriaşi.
Aproape 25% din suprafaţa totală de birouri ce vor fi livrate până la finele anului este preînchiriată, rata de ocupare fiind la jumătate faţă de nivelurile înregistrate în 2007-2008, când spaţiile preînchiriate au reprezentat 45-60% din totalul spaţiilor finalizate, arată un studiu realizat de divizia imobiliară a grupului financiar BNP Paribas. “Scăderea cererii şi proiectele noi propuse spre livrare în semestrul II din 2009, care totalizează aproximativ 270.000 mp (suprafaţă construită), vor menţine presiunea descendentă asupra nivelului chiriilor pentru a doua jumătate a anului. Ritmul de scădere va fi însă mai lent faţă de semestrul II din 2008 şi prima jumătate a acestui an datorită rezistenţei proprietarilor şi atingerii limitei de profitabilitate pentru investiţiile făcute de aceştia”, se arată în studiul BNP Paribas Real Estate, citat de Business Standard.

Apa minerală la PET de cinci litri asigură profitul producătorilor.
Criza i-a forţat pe jucătorii din FMCG să îşi schimbe din mers portofoliul şi să se orienteze spre produse economice, pe măsură ce consumatorii finali au la dispoziţie un buget de cheltuieli în scădere continuă faţă de anul trecut. Cel puţin cinci producători de apă minerală, jucători mari şi medii, şi-au extins portofoliul în acest an, optând pentru ambalajul de tip PET la cinci litri. Dacă anul trecut, acest tip de ambalaj avea o pondere de 25% din piaţa de apă minerală, în prezent, apa îmbuteliată în PET de cinci litri a ajuns să reprezinte 40% din total vânzări, anunţă Money.

Creditorul american CIT a intrat în faliment. CIT Group Inc, creditorul american pentru IMM-uri vechi de 101 ani, a cerut, duminică seară, protecţie sub Legea falimentului, pentru a-şi reduce datoriile de 10 miliarde dolari, afectat de criza financiară, care a împiedicat accesul companiei la finanţare, scrie Curierul Naţional. Falimentul instituţiei, care deţinea active de 71 miliarde dolari şi datorii de 64,9 miliarde dolari, vine după 2 luni în care banca s-a chinuit să obţină ajutoare pentru a supravieţui.

BNR: Investiţii străine directe de circa 9,5 miliarde euro.
Intrările nete de investiţii străine directe (ISD) au înregistrat, anul trecut, un nivel de 9,496 miliarde euro, din care participaţiile nete ale investitorilor străini direcţi la capitalul social au fost în valoare de 4,873 miliarde euro (51,3% din fluxul net de ISD), potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR). Creditul net primit de către întreprinderile investiţie străină directă de la investitorii străini direcţi, inclusiv din cadrul grupului, a fost în sumă de 4,623 miliarde euro, ceea ce reprezintă 48,7% din fluxul net al ISD, scrie Bursa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite