Explozie de hepatită C printre drogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul consumatorilor de droguri din România care sunt infestaţi cu virusul hepatitei de tip C este peste media europeană, estimându-se că aproximativ 60 la sută din ei suferă de această

Numărul consumatorilor de droguri din România care sunt infestaţi cu virusul hepatitei de tip C este peste media europeană, estimându-se că aproximativ 60 la sută din ei suferă de această boală. Un raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) arată că, în rândul dependenţilor de stupefiante, hepatita de tip C este mascată de virusul HIV.

Conform estimărilor specialiştilor, numărul persoanelor infectate cu hepatită virală C ca urmare a consumului de droguri situează România peste media cazurilor înregistrate în Europa. Tratamentul pentru o singură persoană costă aproximativ 100 de mii de euro. În ţara noastră există aproximativ un milion de persoane infectate cu hepatită virală C.

Deocamdată nu există date exacte despre numărul total de consumatori sau despre persoanele care au boli infecţioase asociate consumului de stupefiante. Unul dintre motive este lipsa unei instituţii cu atribuţii clare şi responsabilităţi de coordonare pentru întreg sistemul de supraveghere a bolilor transmisibile. În principiu, spun reprezentanţii ANA, dependenţii de stupefiante sunt aduşi la spitale mai mult cu forţa de către familie. Din punctul de vedere al îmbolnăvirilor cu SIDA şi hepatita virală B, românii se situează sub media europeană. Studii recente arată că persoanele infectate cu HIV din cauza consumului de droguri injectabile este de aproximativ 1% din totalul cazurilor înregistrate.

16 tineri au murit anul acesta din cauza supradozelor..

Cei infectaţi cu hepatită virală B reprezintă aproximativ 10% din cazuri, iar cei cu hepatită virală C peste 50% din cazuri. ANA avertizează că aproximativ 15% din cazurile de deces din România sunt urmare a consumului de stupefiante. Potrivit unui raport al ANA, în primul semestru al acestui an au murit 16 tineri din cauza supradozelor de droguri. Statisticile arată că cei mai mulţi dintre dependenţii de droguri sunt tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani. România a ajuns pe ultimul loc în Europa din punctul de vedere al mortalităţii survenite ca urmare a consumului de stupefiante.

În anul 2005, doar în Capitală au fost înregistraţi peste 24.000 de consumatori. Drogurile cele mai căutate de români au fost cannabisul, heroina şi cocaina. Nici europenii nu stau mai bine în statistici. Conform datelor ultimului Raport al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor de la Lisabona, în Europa se înregistrează aproximativ 9.000 de decese anual din cauza supradozelor. Consumul de droguri în nouă ţări europene a fost de 13,6 la sută în rândul femeilor şi 21,5 la sută în cel al bărbaţilor, România aflându-se mult sub acest nivel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite