Explozie de avorturi printre elevele sub 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Constanţa relevă că, în primele patru luni ale acestui an, 107 adolescente cu vârste sub 15 ani şi aproape 300 cu vârste cuprinse

Un studiu al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Constanţa relevă că, în primele patru luni ale acestui an, 107 adolescente cu vârste sub 15 ani şi aproape 300 cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani din acest judeţ au făcut avorturi. Potrivit directorului adjunct al ASP Constanţa, dr. Tanţa Culeţu, "se înregistrează o explozie a întreruperilor de sarcină la adolescentele până în 18 ani".

Dacă în primele luni ale anului trecut s-au înregistrat doar 14 avorturi la fete sub 15 ani, în 2007 numărul lor a ajuns acum la 107. "Cazurile acestea sunt doar în evidenţa spitalelor. Nu mai punem la socoteală cele 24 de cabinete particulare de obstetrică-ginecologie care sunt în Constanţa", ne-a declarat dr. Culeţu.

Potrivit studiului ASP, cele mai multe astfel de situaţii s-au înregistrat în mediul urban, iar majoritatea adolescentelor care au făcut avorturi sunt eleve. "Noi ne-am axat mai mult pe promovarea măsurilor de contracepţie în mediul rural, fiindcă acolo informaţia ajunge mai greu. Iată însă că în mediul urban avem o explozie de avorturi. Vom intensifica orele de educaţie sexuală şi vom împărţi mult mai multe contraceptive în şcoli. Vom coborî ştacheta până la clasa a VI-a", ne-a declarat directorul adjunct al ASP.

"Elevii nu mai sunt ce erau odată"

Directorul Grupului Şcolar "Ion Cotovu" din oraşul Hârşova, Alexandru Bujeniţă, în a cărui şcoală s-au înregistrat mai multe cazuri de eleve care au făcut avorturi, ne-a vorbit despre posibilele cauze care conduc la astfel de situaţii.

"Cele mai multe probleme apar la copiii fără părinţii în ţară. Nu sunt supravegheaţi, îşi fac de cap, nu dau socoteală nimănui", ne-a spus acesta. În plus, directorul susţine că "elevii nu mai sunt ce erau odată. Acum, în clasa a IV-a, băieţii se bat pe fete şi invers. În clasa a VI-a, elevele se îmbracă şi arată ca la 20 de ani. Se maturizează şi mult mai repede. Lucrurile astea, cu avorturi, violenţă, se întâmplă în toate şcolile. Mulţi se tem însă să vorbească despre ele".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite