Explozia cu cinci victime, fără vinovaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au murit doi oameni, iar pompierii şi E.ON susţin că muncitorii au rupt ţeava de gaz

Victimele exploziei umblă şi acum prin spitale. Poliţia şi Parchetul nu au depistat încă un vinovat.

La o lună după explozia de pe bulevardul Reşiţa, victimele umblă încă prin spitale. Capul familiei, Lucian Knatiuc, a murit la două zile după ce i-a sărit casa în aer. Fiica sa, în vârstă de nouă ani, este şi acum internată la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara şi nu ştie că tatăl său a pierit în deflagraţie. „A suferit arsuri pe faţă, mâini şi picioare. Psihic nu şi-a revenit. Nici ea, nici băiatul, în vârstă de 13 ani”, a spus Ionela Knatiuc, mama fetiţei. Atât ea, cât şi cei mici, au fost îngropaţi în molozul casei care s-a surpat peste ei. Femeia a fost externată săptămâna trecută din spital. Starea ei de sănătate nu-i permite să lucreze pentru cel puţin şase luni. Nu a fost contactată nici de autorităţi, nici de reprezentanţii firmei ai cărei muncitori făceau lucrări în zonă şi, potrivit autorităţilor, au rupt ţeava de gaz. „Nu am primit niciun ajutor  Sper să se facă dreptate în instanţă. Dar ştiţi că suntem în România şi mortul este vinovat”, a declarat, în urmă cu câteva ore, soţia victimei.
Deflagraţia a ucis şi un jandarm, care se îndrepta spre serviciu. Petru Bartulov, de 28 de ani, a decedat pe patul spitalului, după două zile. Familia lui Bartulov a primit un ajutor de peste 10.000 de lei din partea colegilor din Jandameria Timiş, care au făcut donaţii. 

Anchetatorii nu au găsit vinovaţii 
Vinovaţii pentru explozia care a ucis doi oameni nu au fost identificaţi de Poliţie şi Parchet. Pompierii au declarat, iniţial, că explozia a fost provocată de o scurgere de gaze în interiorul casei, fără legătură cu lucrările muncitorilor. După o săptămână, experţii de la Pompieri şi-au schimbat radical opinia. Ei au constatat că branşamentul de gaz a fost dislocat de către un utilaj greu, în noaptea dinaintea exploziei, cu ocazia efectuării unor lucrări de reabilitare a reţelei de canalizare. „Teul de branşament a fost rupt la circa 4-5 m de imobil. Emanaţiile de gaze rezultate s-au propagat către casă, prin spaţiul gol, creat de tasarea pământului de sub trotuar”, a declarat generalul Mihai Benga, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat. Imobilul distrus este proprietatea unei biserici baptiste. Reprezentanţii E.ON Gaz au anunţat că explozia a fost provocată de muncitori. „Explozia s-a datorat avarierii unui branşament de gaze de firma care făcea lucrări la reţeaua de canalizare, ceea ce a generat o acumulare de gaze”, a precizat Florentina Maghiar, reprezentant E.ON Gaz. Compania de gaze susţine că nu a fost anunţată de avarie.
Lucrările erau efectuate de firma Maxcenter SRL. Administratorul Ianco Zifceak susţine că nu e vina angajaţilor lui. „Explozia s-a produs din interiorul clădirii, la o bucătărie din spate. Nu văd nicio legătură între conducta pe care am agăţat-o noi, care e ceva normal, pentru că lucrăm printre conducte, şi bucătăria, care e la 30 de metri”, a declarat Zifceak.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite