Exploatările petroliere din Siberia pun în pericol modul de viaţă al indigenilor Evenk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia are planuri ambiţioase în ceea ce priveşte proiectele energetice din estul Siberiei, dar indigenii Evenk se plâng că modul lor de viaţă tradiţional este astfel pus în pericol.

Rusia are planuri ambiţioase în ceea ce priveşte proiectele energetice din estul Siberiei, dar indigenii Evenk se plâng că modul lor de viaţă tradiţional este astfel pus în pericol.

Conducta de petrol pe care o va construi în regiune compania Transneft va măsura 4.130 de km, urmând să fie cea mai lungă conductă de acest gen din lume.

Planul vizează satisfacerea cererii de petrol a Chinei şi a altor ţări din estul Asiei. Nikolai Martynov, un etnic evenk, credea iniţial că resursele naturale ale Rusiei vor aduce bunăstare oamenilor din zona respectivă. Dar n-a fost aşa.

Indigenii din Khotustir, o comunitate aşezată chiar lângă conductă, formată din 2.000 de persoane, depind de exploatarea naturii care se degradează, iar locurile promise nu sunt pentru ei. Râul Aldan, principala sursă de apă pentru Khotustir, dar şi pentru alte oraşe, e acum exploatat ca sursă energetică. Adio peşti, prin urmare, mai ales că firma RAO-ESS plănuieşte să construiască încă cinci centrale hidroelectrice. Angajaţii acestora sunt, în majoritate, chinezi.

Mai ales chinezi

Şi compania care construieşte conducta de petrol, Transneft, a anunţat că va crea 1.000 de locuri de muncă pentru constructorii chinezi şi numai 200 pentru populaţia indigenă. Pavel Anisimov, liderul comunităţii Khotustir, a spus că este dezamăgit că lucrul la conductă deja a început, deşi contractul între Transneft şi guvernul din regiune nu a fost încă semnat.

"Noi am crezut că locurile de muncă sunt pentru noi, dar nu avem de unde să furnizăm specialiştii ceruţi de companie. În acelaşi timp, pierdem teritoriul pe care noi pescuiam sau vânam animale", a spus Pavel Anisimov. Conducta, care trebuia să treacă la 800 de metri de malul lacului Baikal, recunoscut pentru varietatea de specii pe care le găzduieşte, a fost insistent contestată.

După nenumărate proteste ale ecologiştilor, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că ruta acestei conducte va fi îndepărtată de lac. Dar viaţa indigenilor nu va mai fi aceeaşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite