Explicaţia succesului Vanghelionului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a se distra s-a împletit cu interesul celor aflaţi la putere.Comuniştii au fost primii care au folosit imensul pavilion pentru aşa-numitele Revelioane ale Tineretului, păstorite de Nicu

a se distra s-a împletit cu interesul celor aflaţi la putere.
Comuniştii au fost primii care au folosit imensul pavilion pentru aşa-numitele Revelioane ale Tineretului, păstorite de Nicu Ceauşescu. Vedetele serii erau însă produsele rare precum portocalele, bananele sau şampania produsă în URSS, formaţiile la modă ale anilor "80 (Iris, Compact, Semnal M şi celelalte), soliştii de muzică populară. Dar şi nelipsita repriză de coruri patriotice şi revoluţionare, care prefaţa cuvântarea Tovarăşului de dinainte de ora zero.
Cu tot tributul plătit epocii, Revelionul Tineretului aducea un strop de culoare în cenuşiul existenţei zilnice. Cine a trăit vremurile acelea ştie: viaţa era aşa de urâtă, încât îţi trebuia foarte puţin ca să te simţi bine. Până la urmă, vorba poetului Labiş, Revelionul Tineretului a rămas pentru mulţi o amintire frumoasă.
Mai târziu, Traian Băsescu a fost acela care a înţeles potenţialul unui eveniment de anvergură în cea mai mare sală de expoziţii a României. El a organizat Revelionul 2000/2001, primul de la câştigarea alegerilor pentru Primăria generală. Succesul a fost colosal, dar Băsescu avea să plătească pentru asta. Invidioşi, cei de la PSD au luat "jucăria" din mâinile duşmanului. Printr-o hotărâre semnată de însuşi premierul Năstase, privilegiul organizării Revelionului la Romexpo i-a fost acordat lui Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, iar obiceiul s-a păstrat până azi.
De atunci preţurile reduse pentru pensionari. De atunci cozile şi umilinţele pentru mult-doritul bilet de participare la un eveniment menit a face uitată, pentru o seară, o existenţă marcată de lipsuri. Iar aici cercul se închide: Revelionul ceauşist, care prezenta, în mod fals, o Românie fericită şi încrezătoare în viitor, s-a transformat în Revelionul lui Vanghelie - imaginea unui anumit tip de administraţie. O administraţie discreţionară, gata să umilească oameni prea săraci pentru a-şi putea plăti ei înşişi porţia de demnitate.
Despre asta este vorba la evenimentul numit de presă "Vanghelion". Iar fenomenul nu se va sfârşi până când România nu se va goli de clienţi gata să se înghesuie la o distracţie plătită din banii sponsorilor. Adică până când România va fi o ţară demnă şi aşezată, care va şti să se scuture de o administraţie de tip Vanghelie.
Vestea proastă este că va mai trece o vreme până atunci.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite