VIDEO Expertul Călin Georgescu, la vidochatul adevarul.ro: "În patru ani, România ar putea să devină lider european"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă, Călin Georgescu, a fost prezent la videochatul adevarul.ro pentru a ne spune cum arată economia României după doi ani de criză.

Numele lui Călin Georgescu a fost vehiculat de fiecare dată când s-a adus în discuţie o posibilă schimbare de conducere la Ministerul de Finanţe. În vara acestui an, despre directorul executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă se spunea că ar putea fi un posibil înlocuitor tehnocrat pentru Emil Boc. Cert este că Georgescu este şi secretar general al reprezentanţei României în selectul Club de la Roma, al cărui preşedinte este guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Principalele declaraţii ale lui Călin Georgescu:

României îi lipseşte harta viitorului. Statul ar trebui să o facă. Statul trebuie să fie un stat al bunăstării.

Noi din '90 încoace nu ne aflăm nicăieri. Fiecare ţară un obiectiv. Şi noi am avut oameni care au făcut istorie şi performanţă. Profesionalismul îmbogăţeşte o ţară, politicianismul o sărăceşte.

Sunt şi oameni foarte buni în politică, necunoscuţi, dar credibili. Trebuie să existe o echimbare de paradigmă, pentru că politica trebuie să fie ceva discret. Politicul, dacă devine atât de vehement, înseamnă că ai o foarte mare problemă în ţara respectivă.

România are nevoie de oameni care să facă istorie: ţinută morală şi care să ştie să-şi facă meseria foarte bine.

Cea mai bună idee pe care au avut-o românii a fost că am înţeles că trebuie să intrăm în clubul NATO. Leadershipul înseamnă să ai viziune. La noi, nu există viziune pe termen lung.

Politicul îngenunchează în faţa influenţei şi asta nu trebuie să se întâmple.

Noi suntem permanent într-o criză perpetuă.

Am muncit un an şi două luni la cel mai bun proiect de dezvoltare durabilă, dar nu a fost pus în aplicare.

Avem perspective să ieşim din criză. Sunt cifre matematice. Dacă există o echipă de oameni competenţi, primele rezultate le vedem în patru-cinci luni de zile şi, în câţiva ani, devenim lideri cel puţin pe o nişă, agricultură.

Cartea "România după criză" arată că mediul de afaceri este extrem de important şi am identificat un obiectiv comun.

Investirea în educaţie şi o echipă de profesionişti ar rezolva orice problemă. Românii trebuie să înţeleagă şi statul să fie responsabil. Aş ţine tinerii în ţară şi le-aş crea centre de inteligenţă şi de know-how. Economia românească ar trebui să fie bazată pe micul întreprinzător.

În patru ani, România ar putea să devină lider european.

Alegerile anticipate nu ar fi o soluţie, ar duce ţara în dezastru.

Este nevoie de un guvern de tehnocraţi. Eu aş contribui în orice echipă care ar aduce binele acestei ţări.

Cine este Călin Georgescu

Călin Georgescu este doctor în ştiinţe, pedologie, diplomă obţinută în urmă cu 11 ani. Printre funcţiile deţinute de-a lungul timpului se numără şi cea de: consilier al Ministrului Mediului. Acesta a fost, de altfel, şi reprezentant al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu.

Georgescu a mai lucrat la stat şi în funcţia de director al Direcţiei de Organizaţii Economice Internaţionale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Acesta a fost şi coordonator al proiectului Guvernului României pentru lansarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă în 1999 şi în 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite