Experţii reanalizează strategia SUA din zonele critice ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul bipartizan american ce va formula recomandări privind eventuala schimbare a politicii în Irak îşi reia activitatea azi, prin discuţia cu George W. Bush. Apoi, marţi, îl va audia pe

Grupul bipartizan american ce va formula recomandări privind eventuala schimbare a politicii în Irak îşi reia activitatea azi, prin discuţia cu George W. Bush. Apoi, marţi, îl va audia pe Tony Blair. În paralel, ofiţeri superiori din SUA analizează situaţia din Irak, Afganistan şi din alte zone critice.
Grupul de studiu privind Irakul este coprezidat de James Baker, fost secretar de stat în Administraţia Bush senior, şi de fostul congresman democrat Lee Hamilton. Din el a făcut parte şi Robert Gates, succesorul lui Donald Rumsfeld, pe care Bush l-a calificat de curând drept "agent al schimbării". Acum, Bush are în vedere "viesparul" irakian, iar grupul în cauză culege informaţii şi sugestii cât mai diverse pe care apoi le prezintă sub formă de recomandări preşedintelui. Azi, de pildă, membrii grupului îl vor audia pe preşedinte, pentru prima oară după eşecul suferit de republicani în alegeri. În noul context, numeroase voci autorizate susţin că a sosit momentul unei revizuiri a politicii SUA în Irak.
Gates, ca şi numeroşi democraţi, este partizan al iniţierii unor discuţii cu Iranul şi Siria. Pe aceeaşi linie ar putea merge şi audierea lui Tony Blair, care crede că o reglementare a conflictului israeliano-palestinian este esenţială pentru stabilirea păcii în Irak. În ceea ce priveşte grupul creat de generalul Peter Pace, şeful Statului Major interarme al armatei SUA, obiectivul lui e de a evidenţia opţiunile ce i se pot transmite lui Bush în vederea unei noi abordări a strategiei din Irak şi din alte zone-problemă.
În prezent, SUA sunt angajate în trei operaţiuni majore, cu 245.861 militari, în care s-au cheltuit 437 miliarde dolari. Cea mai preocupantă e situaţia din Irak, unde SUA au plătit 320 miliarde dolari, adică 200 milioane pe zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite