Experţi israelieni antrenează kurzi în nordul Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

într-un moment delicat, caracterizat de amplificarea presiunilor secesioniste în Kurdistanul irakian.Programul citat a prezentat experţi israelieni în probleme de securitate care se aflau în

într-un moment delicat, caracterizat de amplificarea presiunilor secesioniste în Kurdistanul irakian.
Programul citat a prezentat experţi israelieni în probleme de securitate care se aflau în regiunea amintită şi antrenau kurzi în tehnica utilizării armamentului. Aşa cum era de aşteptat, oficialii kurzi contactaţi au refuzat orice comentariu.

Israelul dezminte
În ce-l priveşte, guvernul de la Ierusalim a negat că ar fi la curent cu acţiunea din Kurdistanul irakian şi a adăugat că a lansat o investigaţie în acest sens, ţinând seama că, în Israel, legea interzice asemenea demersuri dacă nu au fost aprobate înainte. Pe de altă parte, chestionaţi tot de BBC, experţi israelieni în probleme de securitate au precizat că nu ar fi putut acţiona în Kurdistan fără ştiinţa şi acordul autorităţilor kurde. Totuşi, BBC opinează că din cauza dezvăluirilor făcute în programul Newsnight ar putea apărea "probleme imense nu doar pentru kurzii din Irak, ci pentru întreaga regiune". În acest sens, sursa amintită presupune că programul BBC ar putea să stârnească reacţii dure întrucât, atât în Irak, cât şi în toată zona, Israelul e perceput ca un inamic al arabilor şi musulmanilor. Mai concret, reprezentanţii kurzilor ar putea fi presaţi să facă precizări despre acţiunile guvernului lor semiautonom.

Implicaţii cu bătaie lungă
Dintr-o atare perspectivă, deşi programul BBC n-a vorbit despre acest lucru, oficialii kurzi ar putea fi din nou interpelaţi asupra iniţiativei de a nu mai arbora drapelul naţional irakian pe edificiile publice din Kurdistan, gest ce a stârnit furia autorităţilor de la Bagdad. De la 1 septembrie, doar steagul Kurdistanului flutură în respectivele locuri, inclusiv la Sulaimaniyah, bastionul lui Jalal Talabani, preşedintele irakian. Asemenea dezvăluiri, precum cele făcute de BBC, ar putea genera noi tensiuni şi încordare între kurzi şi ceilalţi irakieni. Ca urmare, guvernul de la Bagdad va fi chestionat din afară, în primul rând de Siria şi Iran. De altfel, imediat după invadarea Irakului, în ziarele din zonă s-a scris că în Kurdistanul irakian operează experţi israelieni, iar eliminarea regimului lui Saddam ar fi doar o etapă dintr-un plan mai amplu israelo-american, de eliminare a oricăror ameninţări la adresa intereselor strategice ale celor două ţări şi de remodelare a hărţii politice a regiunii în cauză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite