"Exorcistul" de la Tanacu, 14 ani de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Daniel Corogeanu şi patru foste măicuţe au fost judecaţi pentru moartea în chinuri groaznice a Irinei Cornici Fostul preot Petru Daniel Corogeanu, de la Mănăstirea Sfânta

Preotul Daniel Corogeanu şi patru foste măicuţe au fost judecaţi pentru moartea în chinuri groaznice a Irinei Cornici

Fostul preot Petru Daniel Corogeanu, de la Mănăstirea Sfânta Treime din Tanacu, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Vaslui, la 14 ani de închisoare, iar cele patru foste măicuţe au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între cinci şi opt ani, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, urmată de moartea victimei - măicuţa Irina Cornici, 23 de ani.

Fosta stareţă a mănăstirii din Tanacu, Nicoleta Arcălianu, a fost condamnată la opt ani de închisoare, iar celelalte trei măicuţe, Adina Cepraga, Simona Bârdănaş şi Elena Oţel, au primit câte cinci ani de închisoare.

9.700 RON, daune civile şi morale

De asemenea, instanţa a admis cererea mamei Irinei Cornici şi i-a obligat pe cei cinci la plata unor despăgubiri în solidar cu Episcopia Huşilor, în valoare de 4.700 de lei drept daune civile şi 5.000 de lei daune morale. Magistraţii au respins însă cererea mamei Irinei Cornici de plată a 4.500 de euro, pe care victima i-ar fi avut împrumutaţi unei familii din Caraş Severin. Sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel Iaşi. Anul trecut, Corogeanu şi cele patru foste măicuţe au fost trimişi în judecată sub acuzaţia că au determinat moartea Irinei Cornici.

Ritual pentru stârpirea duhurilor rele

Preotul Corogeanu şi cele patru măicuţe ar fi sechestrat-o în 2005 pe măicuţa Irina Cornici într-o chilie a mănăstirii, legând-o de mâini şi de picioare cu sfori. Ei au susţinut că au recurs la acest ritual de exorcizare pentru a scoate duhul rău din trupul tinerei. În 13 iunie 2005, din cauza manifestărilor violente ale măicuţei, aceştia au legat-o cu lanţuri de o cruce de lemn şi i-au pus un căluş în gură făcut dintr-un prosop.

Irina Cornici a fost ţinută pe cruce timp de trei zile, fără mâncare şi într-un pridvor unde era foarte răcoare, fiind găsită moartă. Preotul şi măicuţele care au recurs la acest gest au fost arestaţi timp de aproximativ o lună de zile, însă Tribunalul Bucureşti a refuzat prelungirea mandatelor pe numele lor.

Pe parcursul cercetărilor şi al procesului, cei cinci şi-au susţinut vinovăţia. Mai mult, ei au susţinut că au încercat să o ajute pe Irina Cornici.

Nu mă aşteptam la o sentinţă atât de dură. Vom face recurs şi mă abţin de la alte comentarii pentru că suntem în post. Dumnezeu să vă apere.
Daniel Corogeanu

Biserica nu comentează

Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, ne-a declarat că Biserica Ortodoxă Română nu comentează decizia instanţei de judecată: "Noi ne-am precizat clar poziţia în momentul în care fostul preot a fost caterisit, iar măicuţele au fost excluse din monahism. Atât avem de spus".

Condamnaţii au izbucnit în plâns

Prezenţi în sala de judecată în momentul pronunţării sentinţei, fostul preot Daniel Corogeanu şi fostele măicuţe au primit cu tristeţe vestea. În timp ce Corogeanu şi-a exprimat încrederea că la recurs îşi va dovedi nevinovăţia, măicuţele au izbucnit în plâns, spunând că nu meritau aşa ceva, întrucât mereu au ajutat oamenii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite