Exod românesc din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şiruri de maşini înmatriculate în România, încărcate până la refuz, trec zilnic din Italia în Austria, îndreptându-se spre ţară Mii de români au traversat, de la începutul

Şiruri de maşini înmatriculate în România, încărcate până la refuz, trec zilnic din Italia în Austria, îndreptându-se spre ţară

Mii de români au traversat, de la începutul acestei săptămâni, zona de graniţă dintre Italia şi Austria, cu autoturisme supraîncărcate, într-un adevărat exod provocat de înăsprirea măsurilor de control împotriva infracţionalităţii, relatează site-ul Tgcom.

Graniţa dintre Italia şi Austria nemaifiind demarcată - ambele state fac parte din spaţiul Schengen -, carabinierii italieni controlează în special autoturismele cu numere de înmatriculare româneşti şi, în unele cazuri, ucrainene.

La ultimul punct de achitare a taxei pentru autostradă sau în ultima zonă de servicii, înainte de frontieră, poliţia italiană a controlat în numai patru ore, la începutul acestei săptămâni, 2.500 de persoane, în majoritate ocupanţi ai autoturismelor româneşti.

"Cel puţin tot atâtea persoane şi-au continuat, însă, nestingherite, în acele patru ore, drumul pe autostradă", a declarat comandantul de carabinieri, Fabio Pasquariello, citat de Tgcom.

Cele mai multe autoturisme utilizate de români erau supraîncărcate, "iar încărcătura lor semăna deseori cu o pradă", comentează Tgcom exodul românilor dinspre Italia spre patrie.

Site-ul precizează că poliţia a descoperit, în doar câteva ore, în maşinile oprite, un scuter furat la Milano, un altul furat la Brescia, un flex electric, o bormaşină electrică, o bicicletă, un kilogram de pandantive din aur, 30 de kilograme de argint, 13 ceasuri de mână, un laptop, o cameră video, 1.280 de franci elveţieni, un ceas artizanal în valoare de 36.000 de euro şi chiar o sabie, bunuri a căror provenienţă nu a putut fi justificată. Poliţia a semnalat faptul că este nevoie de controale nu doar la intrarea în ţară, ci şi la ieşirea de pe teritoriul italian, în condiţiile abolirii frontierelor, în spaţiul Schengen.

Autorităţile române nu pot face nimic

Oficialii Ministerului român de Interne ne-au declarat că, în baza Directivei 38, autorităţile române nu pot să influenţeze în vreun fel libera circulaţie a acestor persoane. Mai mult, este posibil ca aceşti oameni să nu rămână în România, ci doar să o tranziteze. Şi nici aşa nu pot fi opriţi în ţară.

"Dacă aceştia nu săvârşesc fapte de natură penală şi nu sunt extrădaţi sau expulzaţi, MIRA nu poate lua măsuri împotriva lor şi nici să le îngrădească dreptul de liberă trecere, deoarece sunt cetăţeni europeni", a declarat Marius Tache, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite