Există viaţă după referendum?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Ce va fi după alegerile de duminică? Un haos politic şi mai mare! Campania s-a încheiat şi dublul vot de mâine ar trebui să lămurească lucrurile. Ar trebui, dar sunt şanse mici să se

>> Ce va fi după alegerile de duminică? Un haos politic şi mai mare!

Campania s-a încheiat şi dublul vot de mâine ar trebui să lămurească lucrurile. Ar trebui, dar sunt şanse mici să se întâmple asta, nu din cauza electoratului, ci din cauza politicienilor care vor răstălmăci încă o dată voinţa populaţiei.

Traian Băsescu şi-a pus la bătaie credibilitatea încercând să scoată lumea la vot, dar preşedintele şi-a construit deja discursul de evadare în caz de eşec: de vină sunt posturile publice de radio şi televiziune care nu l-au lăsat să se exprime. Cercetările sociologice arată că există o mare probabilitate ca referendumul să nu fie validat din cauza slabei participări la vot.

Oamenii sunt mai interesaţi de felul în care trăiesc, de scumpirile la zahăr şi la ulei, decât de subtilităţile votului uninominal compensat sau în două tururi de scrutin! Ca întotdeauna, poporul are dreptate. Ion Mardare, un ţăran de lângă Petroşani, îi spunea reporterului de la "Adevărul" că iese la vot doar dacă se pune problema rămânerii lui Băsescu în funcţie, dacă nu, atunci nu înţelege de ce vrea preşedintele să îl scoată duminica din casă.

Mulţi simt că momentul electoral de mâine nu reprezintă finalul unei campanii, ci este doar o etapă a unei bătălii politice fără sfârşit, de care s-a săturat, de fapt, toată lumea. Dovada? Interesul extrem de mic pentru dezbaterile televiziunilor, legate fie de euroalegeri, fie de referendum. Misterele Elodiei au fost mai urmărite decât intervenţiile preşedintelui în acelaşi interval orar. Însuşi Traian Băsescu a încercat, la un moment dat, să lanseze pe piaţă povestea unei alte Elodii, în contextul crizei italiene, dar ea, adevărata Elodia, nu s-a lăsat învinsă.

Ce va fi după alegerile de duminică? Un haos politic şi mai mare! Dacă referendumul trece cum vrea preşedintele, parlamentul ar trebui să facă o altă lege a votului uninominal. În acelaşi timp, legea uninominalului asumată de guvern aşteaptă promulgarea. Dacă referendumul nu trece, legea guvernului devine unica speranţă pentru introducerea uninominalului, fie şi în varianta lui compensată. Dar, până acum, preşedintele a susţinut că această lege este o păcăleală! Cine să-i mai înţeleagă?

Miza principală nu a fost schimbarea sistemului de vot, ci cuplarea unei teme populare - reforma clasei politice - cu un moment electoral, astfel încât cei care s-ar identifica pe deplin cu un astfel de mesaj să câştige cele mai multe voturi. Dar nu vă fie frică. Muniţie pentru scandaluri se va găsi din plin şi după 25 noiembrie. Poporul va fi inundat cu noi şi noi mesaje electorale. Totuşi, abuzul de popor este la fel de nociv ca excesul de sare, zahăr şi grăsimi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite