Eximbank va credita cofinanţarea fondurilor europene pentru cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca de Export-Import a României (Eximbank) şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) au semnat, ieri, un acord de parteneriat pentru a accelera absorbţia celor 646

Banca de Export-Import a României (Eximbank) şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) au semnat, ieri, un acord de parteneriat pentru a accelera absorbţia celor 646 milioane de euro din fondurile structurale destinate domeniului cercetării.

Instituţia bancară va acorda credite atât pentru finanţarea contribuţiei proprii pe care trebuie să o prezinte fiecare firmă ce accesează fonduri europene, cât şi pentru nevoile firmelor în cauză până la încasarea fondurilor. "Oferta noastră este orientată către firmele româneşti din mediul ştiinţific de cercetare, care contribuie la creşterea performanţelor prin inovare în toate domeniile prioritare", subliniază Carmen Radu, preşedintele Eximbank.

Acesta este primul acord pe care instituţia de stat l-a încheiat cu una dintre instituţiile reprezentante din sistemul bancar autohton. Anton Anton, preşedintele ANCS, consideră că această reticenţă este cauzată, în primul rând, de faptul că finanţarea preocupării pentru dezvoltare şi cercetare se află abia la începuturi.

Mai puţină birocraţie pentru firmele care accesează banii

"Urmărim eliminarea unei bariere psihologice destul de puternice. Până nu de mult, institutele de cercetare excludeau din start posibilitatea unui împrumut pentru îmbunătăţirea activităţii", subliniază Anton.
Societăţile care intenţionează să investească în cercetare aplică pentru cofinanţare din partea statului. În funcţie de regulile ajutorului de stat, proiectul poate fi finanţat cu un anumit procent din valoarea totală. De exemplu, un IMM poate obţine 50% din banii necesari.

"Folosirea noilor instrumente financiare, ce au ca scop asigurarea resurselor băneşti pentru derularea proiectelor declarate câştigătoare prin competiţie, va duce la absorbţia fondurilor europene, la utilizarea lor eficientă şi, în final, la creşterea competitivităţii economice în România", spune preşedintele ANCS. Totodată, semnarea acordului are ca scop şi reducerea birocraţiei pentru firmele de cercetare care vor să primească bani europeni.

"Va exista o procedură comună care să diminueze birocraţia pentru firmele care depun dosarul la ANCS şi vor, în acelaşi timp, şi acoperirea unei părţi din valoarea proiectului prin creditarea la Eximbank", explică Anton Anton.

Cele două instituţii îşi propun să dezvolte, în viitor, instrumente de interes comun nu numai pentru fondurile structurale, ci şi pentru alte fonduri destinate sectorului cercetării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite