Executivul şterge cu buretele găurile făcute în stocurile lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în anul 2001, Guvernul Năstase a anulat obligativitatea de a restitui bunurile scoase de la rezerva de mobilizare până în 1991, actualul guvern continuă cu perioada

După ce în anul 2001, Guvernul Năstase a anulat obligativitatea de a restitui bunurile scoase
de la rezerva de mobilizare până în 1991, actualul guvern continuă cu perioada 1991-2003

Obligativitatea de a restitui aproape 332 tone de TNT (o puternică substanţă explozibilă), tone de oţel şi mii de capse detonatoare şi capse de aprindere, precum şi a altor substanţe şi materiale din industria de armanent, scoase din rezerva de mobilizare în perioada 1991-2003 de către filialele Companiei Naţionale ROMARM S.A se anulează, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Executiv. Mai mult, potrivit aceluiaşi document, garanţiile depuse în contul de "disponibil din mijloace cu destinaţie specială" devin venituri la bugetul de stat, iar penalităţile calculate, aproximativ opt milioane de euro, se anulează.

Stocurile lui Ceauşescu, pe apa sâmbetei

În expunerea de motive, guvenul arată că, în perioada 1960-1980, la întreprinderile din industria de apărare au fost constituite stocuri-tampon de materii prime şi materiale strategice care urmau să fie consumate la producţia de război în fabricarea de muniţii, armanente şi tehnică de luptă. "Aprovizionarea acestor materiale a fost dificilă şi a necesitat efectuarea unor importuri strategice. În aceste condiţii, au fost acumulate cu regim de rezervă de mobilizare cantităţi însemnate de pulberi, explozivi, elemente de iniţiere, materiale feroase şi neferoase, substanţe chimice, aferente producţiei de război. Aceste stocuri nu puteau fi consumate la producţia curentă (pentru export sau pentru MApN) decât prin hotărâri ale guvernului, cu depunerea garanţiei şi obligaţia restituirii lor la termenele stabilite", menţionează documentul. Executivul arată în continuare că, în perioada 1991-2003, au fost scoase şi nerestituite materiale în valoare de 5,2 milioane de lei noi (aproape 1,5 milioane de euro) la care se adaugă penalităţile aferente de 27,6 milioane RON (circa 8,2 milioane de euro), reflectate în gestiunea rezervelor de mobilizare a operatorilor economici.

Actuala ordonanţă a guvernului este similară cu una emisă de Cabinetul Năstase, în anul 2001, prin care se dispunea anularea obligaţiilor agenţilor economici de restituire a produselor scoase din rezerva de mobilizare înainte de 1991.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite