Executivul alocă bani pentru încălzire şi pensii majorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La a doua rectificare bugetară din acest an, Ministerul Muncii şi cel al Internelor vor beneficia de cele mai multe fonduri suplimentare Executivul prognozează pentru a doua jumătate a

La a doua rectificare bugetară din acest an, Ministerul Muncii şi cel al Internelor vor beneficia de cele mai multe fonduri suplimentare

Executivul prognozează pentru a doua jumătate a acestui an creşterea cheltuielilor bugetare cu 1,7 miliarde de lei. Cea de-a doua rectificare bugetară din acest an nu va afecta însă ţinta de deficit prognozată, respectiv de 2,8% din PIB.

Ministerul Muncii va primi suplimentar de la bugetul de stat o sumă de 1,3 miliarde lei pentru plata unor drepturi de asistenţă socială, respectiv a ajutoarelor pentru persoanele cu handicap sau pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri.

O parte din fonduri vor fi destinate pentru plata, începând cu 1 septembrie, a pensiilor majorate ale agricultorilor, potrivit proiectului ordonanţei de urgenţă privind a doua rectificare a bugetului de stat pe 2007, citat de Mediafax şi care ar putea fi aprobat, astăzi, de guvern.

În acelaşi timp, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) va încasa în plus 897,3 milioane lei pentru finanţarea, în principal, a drepturilor salariale şi a pensiilor poliţiştilor, precum şi pentru acoperirea sumelor reprezentând compensarea creşterilor neprevizionate ale preţurilor la combustibilii utilizaţi la producerea energiei termice furnizate populaţiei prin sisteme centralizate.

MIRA a primit şi în luna iunie, la prima rectificare bugetară, fonduri suplimentare de 101 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor unităţilor administraţiei publice cu plata combustibililor.

Mai mulţi bani din impozite, colectaţi la stat

Deşi înregistrează cel mai mare excedent bugetar dintre toţi ordonatorii de credite, respectiv de 0,9% din PIB, bugetele locale vor primi fonduri suplimentare de 1,5 miliarde lei. Banii vor fi destinaţi finanţării unor cheltuieli ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, compensării creşterilor neprevizionate ale preţurilor la combustibili sau pentru acordarea ajutorului la încălzirea locuinţei.

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ că această a doua rectificare a bugetului pe 2007 este determinată de rezultatele execuţiei bugetare în primele şapte luni ale anului.

Aceasta a fost caracterizată de tendinţa crescătoare a veniturilor, pe fondul evoluţiilor macroeconomice şi îmbunătăţirii colectării impozitelor. Îmbunătăţirea încasărilor la nivelul bugetului general consolidat a favorizat apariţia unui sold pozitiv reprezentând 0,5% din PIB.

Creşterea pe sold a veniturilor bugetului general consolidat este prognozată la aproximativ un miliard lei, iar pentru cheltuielile bugetare este estimată o creştere de 1,7 miliarde lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite