Exclusivitate: Cine sunt cei trei experţi care au spus că teza de doctorat a lui Victor Ponta nu este plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta la Iaşi
Victor Ponta la Iaşi

Cei trei experţi pe care i-a numit Consiliul Naţionaţl de Etică (CNE) din subordinea Ministerului Educaţiei şi, prin urmare, a premierului, sunt persoane care au relaţii cu Victor Ponta ori Adrian Năstase. Cel din urmă, Adrian Năstase, a fost îndrumătorul de doctorat al lui Ponta şi ar avea şi el probleme dacă lucrarea este declarată oficial plagiat.

Cei trei experţi sunt persoane apropiate tandemului Victor Ponta - Adrian Năstase, deşi în România există sute de specialişti, profesori în drept din rândul cărora puteau fi alese persoane fără nicio legătură cu cei doi.

1. Gheorghiţă Mateuţ

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, cel mai bun penalist din România, l-a apărat pe unul dintre condamnaţii din dosarul "Trofeul Calităţii" - Vasile Cristian, patronul firmei "Eurografica". Acesta este dosarul în care fostul premier Adrian Năstase a primit condamnarea de doi ani de închisoare cu executare.

Gheorghiţă Mateuţ neagă existenţa vreunei incompatibilităţi, referindu-se la Dosarul "Trofeul Calităţii". "Nu există nici un fel de incompatibilitate pentru că eu nu l-am apărat pe Adrian Năstase. Nu văd nici un fel de problemă în acest sens", a declarat Mateuţ, pentru "Gândul", cotidianul care a descoperit prezenţa lui Mateuţ pe lista experţilor numiţi de Consiliu.

Mateuţ a cercetat plagiatul ca un avocat al apărării

În urmă cu 6 ani, în 2006, Victor Ponta şi Gheorghiţă Mateuţ l-au apărat împreună pe Ovidiu Tender, care fusese arestat preventiv într-un dosar RAFO - Carom - VGB.

Atunci, cei doi au apelat la o procedură folosită în premieră, adică au cerut instanţei restabilirea situaţiei anterioare judecării unui recurs.

A fost un spectacol mediatic născut de Ponta, dar efectul nu a fost cel scontat: Tender nu a ieşit în acea zi din puşcărie.

Mateuţ a fost invitat acum, în echipa de experţi a Consiliului Naţional de Etică, în calitate de cadru universitar, el fiind profesor la Universitatea Babş - Bolyai din Cluj.

Cu toate că a fost ales în echipa de experţi să-şi spună părerea potrivit normelor academice, profesorul Mateuţ a studiat lucrarea de doctorat, aşa cum a declarat pentru "Adevărul", cu ochii juristului.

De aceea,spune Gheorghiţă Mateuţ, repetând ceea ce scrie şi în raportul întocmit de experţi, lui Victor Ponta nu i se poate imputa un plagiat, adică "presupusa abatere de la normele de bună conduită în cercetarea ştiinţifică", deoarece plagiatul a fost consacrat legal în 2004.

Trimiterea este făcută la legea drepturilor de autor, care spune că plagiatul se pedepseşte cu închisoare între 3 luni şi 5 ani, dar plagiatul este definit, aşa cum aşa cum spuneau şi membrii Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti, de aproximativ 230 de ani. Doar încadrarea actuală, ca infracţiune, a plagiatului, datează din 2004.

Un plagiat săvârşit înainte de 2004 poate fi pedepsit conform reglementărilor existente la vremea respectivă, adică autorului trebuie să i se retragă titlul şi toate avantajele financiare şi titlurile obţinute pe baza acestui plagiat.

2. Dumitra Popescu

Dumitra Popescu este cercetător la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Române.

Reamintim că atunci când s-a discutat cazul lui Ioan Mang, cel care a fost pus de Ponta ministru la Educaţiei, premierul a spus că plagiatul ar trebui analizat de Academia Română. Probabil se referea la acest Institut al Academiei.

Dumitra Popescu a fost profesor titular la Catedra de Drept Internaţional Public a Universităţii „Titu Maiorescu” Bucureşti.

La această universitate a predat şi Adrian Năstase, la catedra de drept public.

În 2010, la sărbătorirea a 20 de ani de la înfiinţarea universităţii, fostul premeir al României a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la universitatea "Titu Maiorescu".

Legătura dintre Dumitra Popescu şi Năstase este însă mult mai veche. Cei doi au lucrat împreună la Institutul Academiei, înainte de 1990, şi apar amândoi în notele informative date de fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu (PSD), la Securitate, sub numele conspirativ "Sanda".

Dumitra Popescu şi Adrian Năstase au scris împreună şi o carte. Este vorba despre volumul "Drept International Public", apărut în 1994 şi semnat de prof. univ. dr. Dumitra Popescu, conf. univ. dr. Adrian Năstase şi lector univ. Florian Coman.

Popescu a confirmat c-a făcut parte din grupul de experţi numit de Consiliul Naţional de Etică, dar s-a arătat foarte surprinsă că am aflat acest lucru. A refuzat să ofere detalii despre lucrarea de doctorat a lui Ponta, spunând că tot ce-au avut de zis ei, experţii, au scris în Raportul întocmit şi prezentat Consiliului.

Pe baza acestui raport Consiliul a dat verdictul "nu e plagiat".

Cei doi au rămas în relaţii şi, în 2006, amândoi apar la unul dintre evenimentele organizate de Fundaţia "Titu Maiorescu" - Masa rotundă cu tema "Criza din Peninsula coreeană şi chestiunea neproliferării nucleare", Năstase fiind moderator, iar Dumitra Popescu, unul dintre raportori.


3. Gabriel Boroi

A fost coleg cu Adrian Năstase, atât la Facultatea de Drept din Universitatea Bucureşti), la Universitatea particulară "Titu Maiorescu", cea care i-a acordat fostului premier titlul de Doctor Honoris Causa, în 2010, cât şi la Universitatea "Nicolae Titulescu".

Gabriel Boroi este, de altfel, rectorul de la "Nicolae Ttulescu".

El a publicat alături de Viorel Ciobanu, cel care era decan al Facultăţii de Drept din UB când şi-a dat doctoratul Victor Ponta, un curs universitar.

Ciobanu este şi membru în Comisia de etică a UB, dar s-a retras de la discuţiile privind teza de doctorat a lui Ponta, tocmai pentru că ar fi fost în incompatibilitate.

Lucrarea scrisă de Adrian Năstase şi Dumitra Popescu

Gabriel Boroi nu a infirmat c-a făcut parte din acest grup de exeprţi, însă a refuzat să răspundă la câteva întrebări, deoarece se află în vacanţă, cu soţia, şi nu are timp de nimic. "Nu vă spun nimic, sunt în vacanţă, nu mă mai derabjaţi, sunt cu soţia, nu am timp", a repetat Boroi, în timpul celor două convorbiri telefonice avute cu el.

Ecaterina Andronescu declara ieri, fără a rosti numele lor, că cei trei jurişti sunt oameni cu un trecut profesional impecabil, dar nu a putut să ne explice de ce nu s-au găsit trei persoane, experţi în drept, care să nu fi avut nicio legătură cu teza de doctorat a lui Ponta sau cu îndrumătorul de doctorat al premierului.

Volumul semnat de Gabriel Boroi şi Viorel Ciobanu
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite