Examinarea teoretică pentru permisul auto va fi făcută pe calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din luna iulie, prahovenii şi constănţenii vor susţine examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere pe calculator. Până la sfărşitul anului, acest sistem va fi

Începând din luna iulie, prahovenii şi constănţenii vor susţine examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere pe calculator. Până la sfărşitul anului, acest sistem va fi introdus în toate judeţele ţării.

"Sperăm ca până la sfârşitul anului să introducem examenul teoretic direct pe calculator. Omul va lucra pe un ecran, cu un joystick. Apar întrebările, răspunsurile multiple şi, la sfârşit, online, are şi nota", a declarat secretarul de stat Victor Paul Dobre.

El a explicat că Ministerul Internelor şi Reformei Administrative nu poate spune, deocamdată, data exactă de la care acest program va putea fi implementat în toate judeţele. Cauza o constituie volumul mare de muncă la softul electronic, care nu trebuie să permită posibilitatea fraudării examenului prin "programarea" unui set de întrebări pentru anumiţi candidaţi.

Secretarul de stat Victor Paul Dobre a mai precizat că, în curând, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative va derula un program experimental în două judeţe, Prahova şi Constanţa, unde va fi testată eficacitatea examinării electronice. Programul va fi extins ulterior la nivelul întregii ţări.În momentul de faţă, examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere se dă pe formulare tip grilă. Acestea sunt corectate manual, cu ajutorul unor şabloane. Pe lângă eliminarea timpului suplimentar necesar corectării, varianta electronică are avantajul că în momentul în care candidatul observă că a greşit la un răspuns poate face corectura printr-un simplu click. În varianta "pe hârtie", odată ce a fost bifat un răspuns, acesta nu mai poate fi corectat, întrucât nu sunt permise ştersăturile.

Permisele şi taloanele, eliberate în două ore

Serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul a 15 prefecturi au început să emită permisele de conducere auto şi certificatele de înmatriculare în maxim două ore. Decizia a fost luată la sfârşitul săptămânii trecute, conform prevederilor Memorandumului pentru îmbunătăţirea serviciilor publice, aprobat de Guvernul României. Este vorba despre judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Dolj, Mehedinţi, Prahova, Suceava, Teleorman şi Timiş. În cel mai scurt timp urmează ca această măsură să se aplice în toată ţara.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite