Examenele cu subiecte publice pe Net - contestate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul de reflecţie, iniţiativă şi consultanţă "Focus Educaţia" avertizează că publicarea pe internet, cu cinci luni înainte, a subiectelor pentru testele naţionale şi bacalaureat are

Grupul de reflecţie, iniţiativă şi consultanţă "Focus Educaţia" avertizează că publicarea pe internet, cu cinci luni înainte, a subiectelor pentru testele naţionale şi bacalaureat are consecinţe nefaste asupra activităţilor didactice şi asupra profilului intelectual al elevilor.
"O astfel de metodologie favorizează memorarea, încurajează învăţarea reproductivă şi nu facilitează formarea de competenţe şi atitudini, aşa cum este stipulat prin actualul Curriculum Naţional. În loc să fie evaluate competenţele şi abilităţile elevilor de a opera cu algoritmi de lucru şi cu concepte specifice unui anumit domeniu, în situaţia dată examenele vor evalua în fapt doar capacitatea de a memora şi a reproduce rezolvarea unui număr de probleme cunoscute dinainte. Creativitatea, gândirea autonomă şi critică, capacitatea de a rezolva probleme - toate, elemente esenţiale ale unui nou mod de a învăţa - vor fi însă puse între paranteze nu doar la examene, ci, printr-un efect de recul, şi în practica didactică. În al doilea rând, acest fapt va avea un efect negativ şi asupra învăţării la clasă, care, cel puţin în anii terminali, va fi cu siguranţă centrată, în al doilea semestru, pe rezolvarea şi memorarea variantelor publicate, neglijându-se acele competenţe, teme şi conţinuturi din programele şcolare care nu se regăsesc în subiectele de examen", se arată într-un comunicat al Grupului de reflecţie, iniţiativă şi consultanţă "Focus Educaţia". La limba şi literatura română, un punct important al programelor şcolare este legat de competenţa elevilor de a descifra, analiza şi interpreta un text la prima vedere, efectele vor fi foarte serioase. În situaţia în care textele pe care se vor face aplicaţiile vor fi dinainte cunoscute prin publicarea lor pe internet, această competenţă esenţială de receptare nu va mai putea fi evaluată şi, prin urmare, nu va mai fi exersată nici la clasă, se mai arată în comunicat.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite