Evreii clujeni sunt împotriva solicitărilor făcute de maghiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorul Universităţii "Babeş Bolyai" i-a reclamat pe separatişti la minister

Conducerea UBB respinge acţiunea concertată a separatiştilor maghiari din universitate. Rectorul Nicolae Bocşan a declarat, ieri, că acţiunea tinerilor maghiari ar trebui să înceteze şi că a sesizat conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării privind prejudiciile de imagine pe care aceştia le aduc. La apelul conducerii UBB s-au raliat şi reprezentanţii comunităţilor germană, evreiască şi chiar maghiară din universitate, prin semnătura vicepreşedinţilor Consiliului Academic Wolfgang Breckner şi ştefan Szamoskozi. Decanul Facultăţii de Studii Europene, profesorul Ladislau Gyemant, i-a atacat extrem de dur pe separatişti. "Ca supravieţuitori sau urmaşi ai supravieţuitorilor Holocaustului, adresăm apelul de a se înceta utilizarea unor mijloace din vremuri de tristă amintire pentru noi şi păstrarea prin eforturi comune a ceea ce s-a realizat prin modelul multicultural al UBB", a spus profesorul Gyemant. Acesta i-a acuzat pe tinerii maghiari din Comitetul de Iniţiativă Bolyai că au folosit, în demersul lor internaţional, numele şi prestigiul unor personalităţi evreieşti, precum Elie Wiesel şi Imre Kertesz. "Respingem cu hotărâre folosirea de către grup a numelui şi prestigiului unor personalităţi evreieşti, care nu au vizitat niciodată universitatea din Cluj şi ale căror informaţii au fost furnizate unilateral şi deformat de către grupul menţionat", a spus decanul. Poziţia fermă a comunităţii iudaice din UBB vine după ce reprezentanţii Comitetului de Iniţiativă Bolyai (CIB) au prezentat, în urmă cu câteva săptămâni, un memoriu pentru înfiinţarea Universităţii maghiare Bolyai, semnat de mai mulţi savanţi de renume internaţional, printre care laureaţi ai Premiului Nobel, inclusiv Elie Wiesel. "Îi vom contacta pe aceştia, pentru a se informa şi cu punctul nostru de vedere", ne-a spus Gyemant.

Separatiştii maghiari doresc reînfiinţarea Universităţii maghiare de stat cu numele "Bolyai", comasată de Ceauşescu în anii 60 cu Universitatea Babeş. Ei au acceptat un pas intermediar, de înfiinţare pentru început a trei facultăţi, cu limba de predare maghiară, umanistă, de ştiinţe naturale şi tehnică. Senatul UBB a respins cererea CIB de reînfiinţare a facultăţilor, decizând cu 86 voturi pentru şi 9 abţineri un program de acţiuni pentru afirmarea profilului multicultural şi dezvoltare interculturală la universitatea clujeană.

UBB are în prezent peste 38.000 studenţi, care învaţă la linia română, peste 6.000 la linia maghiară şi peste 1.000 studenţi la linia de predare germană. Linia maghiară beneficiază de 50 de specializări la nivel de licenţă şi 22 la nivel de master, în 16 facultăţi din UBB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite