Evoluţiile bursiere nu influenţează cursul leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii străini interesaţi de plasamente la BVB sunt atenţi la evoluţia monedei naţionale. Numărul mic de emitenţi şi rulajele scăzute de tranzacţionare de la Bursa de Valori

Investitorii străini interesaţi de plasamente la BVB sunt atenţi la evoluţia monedei naţionale.

Numărul mic de emitenţi şi rulajele scăzute de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu pot impune mişcări pe piaţa valutară. În schimb, decizia investitorilor străini de a intra pe piaţa românească de capital este foarte mult influenţată de evoluţia cursului de schimb.

Pe termen scurt, corelarea pieţei valutare cu cea bursieră este accidentală şi a fost ocazionată, în principal, de evenimentele pozitive care au avut loc la BVB (de exemplu, ofertele publice iniţiale sau intrarea unor emitenţi de calibru). Pe termen mediu şi lung însă, trendurile generale coincid.


Raport de 1:10 între cele două pieţe


În mod ciudat, comparativ cu pieţele mature, unde evoluţiile de pe bursă influenţează cursul de schimb, în ţara noastră, relaţia dintre cele două este pieţe este una inversă. "În general, în perioadele în care intră bani în ţară, cursul de schimb scade, iar bursa se apreciază.

Corelarea nu are loc însă dinspre piaţa bursieră către cea valutară. Pe perioade mai lungi, piaţa valutară este un element de care investitorii străini ţin cont când iau decizia de a investi sau nu pe piaţa românească", explică Iulian Panait, preşedintele KTD Invest. Factorul determinant al acestei situaţii este reprezentat de volumele mici tranzacţionate la bursă, comparativ cu cele de pe piaţa valutară. "Dacă ne uităm la cifre, atunci relaţia piaţă de capital-piaţă valutară este de 1 la 10", subliniază Cătălin Măciucă, dealer Romexterra Bank.

Astfel, în timp ce, de la începutul anului, rulajul mediu zilnic la BVB a fost de aproximativ 10 milioane de euro, pe piaţa valutară, tranzacţiile zilnice (incluzând şi piaţa interbancară) se ridică la aproximativ 100 milioane de euro.

Şi Radu Crăciun, director de investiţii în cadrul Interamercian, subliniază faptul că, practic, ordinele de cumpărare induse de investitorii străini la BVB sunt infime faţă de "mişcările" de pe piaţa valutară. Astfel, intrările şi ieşirile de capital de pe bursă nu influenţează evoluţia cursului de schimb.

"În ţări precum Turcia, Ungaria sau Polonia, de exemplu, legătura dintre piaţa de capital şi cea valutară este mai mult evidentă. Mă refer mai ales de piaţa secundară a instrumentelor financiare, pe care se tranzacţionează titluri de stat. La noi, această piaţă este prea puţin dezvoltată, ceea ce face ca intrările pe bursă să nu conteze", spune Crăciun.


Numai listările mişcă leul


O influenţă directă între evoluţiile celor două pieţe poate fi observată doar ocazional. De exemplu, aprecierea leului cu două zile înainte de listarea Erste Bank la BVB a fost pusă şi pe seama interesului din partea investitorilor pentru acţiunile băncii austriece. Posibilitatea ca unii jucători de pe piaţa valutară să fie interesaţi să cumpere lei, pentru a putea achiziţiona titlurile Erste Bank, ar fi apreciat leul în urmă cu o săptămână.

Un alt exemplu care ilustrează relaţia dintre cele două pieţele îl reprezintă oferta publică iniţială a Transgaz. "În aşteptarea IPO-ului, investitorii au ieşit de pe piaţa valutară pentru a intra pe piaţă de capital. Astfel, cererea pentru lei a crescut, iar moneda naţională s-a apreciat.

După suprasubscrierea titlurilor, investitorii s-au retras de pe piaţa de capital şi au intrat, din nou, pe piaţa valutară. Odată cu cererea mai mare pentru valută, cursul a urcat, iar leul s-a depreciat", explică dealerul Romexterra Bank. IPO-ul Transgaz a însemnat, practic, cea mai mare sumă subscrisă până în prezent în ţara noastră, într-o ofertă publică primară de acţiuni - aproape 1,8 miliarde de euro.

Corelare puternică pe pieţele mature

Pe termen mediu şi lung există o corelare între cele două pieţe, spun analiştii. "Trendurile generale coincid atât ca perioadă, cât şi ca amplitudine", consideră Iulian Panait. În plus, când aversiunea de risc faţă de România creşte, investitorii se retrag atât de pe bursă, cât şi de pe leu.

"Dar aceasta este o legătură indirectă", atrage atenţia Radu Crăciun. În ţările în care corelaţia dintre cele două pieţe este puternică, atât volatilitatea cursului de schimb, cât şi cea a preţurilor titlurilor sunt reduse substanţial. "La noi, în ton cu evoluţia de pe bursele internaţionale, BVB a înregistrat căderi mari anul acesta pentru toate titlurile.

Pe pieţele mature însă, titlurile din anumite sectoare au reuşit să se menţină, deşi tendinţa generală a fost aceea de scădere", a precizat Cătălin Măciucă, dealer Romexterra Bank. De la începutul acestui an, indicii bursieri au pierdut, fiecare, peste 25%. Faţă de cotaţia la care deschidea anul 2008, leul s-a depreciat, faţă de euro, cu 1,38%, la 3,6475 lei/euro, pe fondul unei volatilităţi accentuate (cu un minim atins de 3,5798 lei/euro şi un maxim de 3,7695 lei/euro).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite