FMI: Evoluţia economiei României a fost sub aşteptări în T1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia românească a evoluat sub aşteptările Fondului Monetar Internaţional în primul trimestru, iar misiunea FMI ce va sosi la Bucureşti în luna august va analiza situaţia, a declarat astăzi reprezentantul Fondului pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek .

"Este puţin mai rău decât aştepările noastre. În momentul în care am negociat programul, am analizat informaţiile disponibile şi am proiectat o creştere economică de -4,1 la sută în 2009. (...) În a doua jumătatea a anului 2010 ne aşteptăm să revină creşterea (economică)", a spus Lybek, la The Money Channel.

Produsul intern brut al României a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 6,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), care a revizuit în jos nivelul contracţiei, de la 6,4% - nivel estimat la jumătatea lunii mai.

Lybek a subliniat, însă, că evoluţia economică din primul trimestru al acestui an a fost sub aşteptări în mai multe ţări, astfel că situaţia din România "nu este ceva excepţional".

Inflaţia e conformă cu ţinta BNR, dar relaxarea monetară depinde de Fisc şi de băncile străine


Tonny Lybek a mai afirmat că inflaţia a evoluat în conformitate cu ţinta fixată de banca centrală, însă relaxarea politicii monetare va depinde de stabilitatea fiscală şi de angajamentele băncilor străine de a-şi menţine expunerea în România.

"Ne aşteptăm ca inflaţia să scadă. Inflaţia este conformă cu ţinta băncii centrale. Astfel, este mai uşor pentru banca centrală să îşi relaxeze politica monetară treptat, dar asta ţine de stabilitatea fiscală, care trebuie să continue, şi depinde de angajamentele băncilor străine de a-şi menţine expunerea aici, pentru că dacă toate aceste piese se potrivesc, ar fi loc de o uşoare relaxare monetară", a spus Lybek.

Datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică arată că rata anuală a inflaţiei a coborât în mai până la un nivel minim al ultimelor 21 de luni, de 5,95%. Banca Naţională a României (BNR) a coborât dobânda cheie cu 0,75 puncte procentuale de la începutul acestui an, de la 10,25% la 9,5%în prezent.

Reprezentantul FMI a subliniat că majorările de capital realizate de multe bănci româneşti în ultima perioadă reprezintă "un semnal bun", capitalurile suplimentare oferind protecţie în cazul în care situaţia de agravează.

"Nu este neobişnuit în timpul unei recesiuni ca împrumuturile neperformante să crească, aşadar este nevoie de o acoperire. Este un semnal puternic că băncile au căzut de acord să ofere capital", a afirmat Lybek.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite