O nouă Evita pentru Argentina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Fernandez Kirchner, soţia preşedintelui în exerciţiu, are cele mai mari şanse să-i succeadă acestuia în funcţie la alegerile de astăzi. Soţia preşedintelui Argentinei conduce

Cristina Fernandez Kirchner, soţia preşedintelui în exerciţiu, are cele mai mari şanse să-i succeadă acestuia în funcţie la alegerile de astăzi.

Soţia preşedintelui Argentinei conduce detaşat în cursa alegerilor pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Pe locul doi, tot o femeie, Elisa Carrio. Într-o ţară cu o istorie sângeroasă a loviturilor de stat, faptul că două femei îşi dispută fotoliul prezidenţial pare a fi de bun augur.

Astăzi, argentinienii votează pentru noul preşedinte. Un sondaj al Hugo Haime y Asociados privind intenţia de vot o situează pe primul loc, cu 47,9%, pe Cristina Fernandez, avocat de meserie, senator din partea partidului de centru-stânga şi soţia preşedintelui argentinian Nestor Kirchner.

"Peronistă de când se ştie", după cum se autodefineşte, Cristina a ştiut să-şi creeze o imagine foarte puternică şi foarte îndrăgită de poporul argentinian, aceea de noua Evita Peron. De altfel, în campania electorală chiar s-a folosit de imaginea Evitei, prima soţie a fostului preşedinte Juan Domingo Peron, o femeie pe care poporul argentinian o consideră o sfântă pentru bunătatea ei, ajutorul acordat orfanilor şi suferinzilor şi care a luptat pentru drepturile muncitorilor şi emanciparea femeilor.

"Regina botoxului" Mai puţin impresionată de prestanţa Cristinei, rivala sa la funcţia de preşedinte al Argentinei, Elisa Carrio, 50 de ani, o catalogheză pe scurt: "Regina botoxului", aluzie la forma buzelor despre care s-a scris că nu ar fi tocmai de la mama natură. Adevărul e că, ocupând funcţii importante în Senat încă din 1989, Cristina a fost foarte atentă cu imaginea ei.

Nu a făcut economie la produse cosmetice pentru a-şi corecta imperfecţiunile vârstei de 53 de ani, tratamente pe care presa argentiniană le-a "dezbătut" pe larg. Deopotrivă cu toaletele ei elegante, Cristina consideră că aspectul fizic este foarte important pentru o femeie, aşa cum spunea şi Evita Peron, pe care o consideră modelul său.

Miss "babuşca" Elisa Carrio ocupă locul doi în sondaj, cu 16% din intenţia de vot, dar este foarte optimistă că oamenii se vor dezmetici în faţa urnelor şi o vor alege pe ea, pentru abilitităţile financiare pe care le are şi care pot revigora economia ţării. Presa nu a fost prea amabilă cu Elisa, publicând fotografii din trecut care ori îi scoteau în evidenţă formele rubiconde, ori o arătau slabă, ceea ce i-a atras porecla de "Păpuşa babuşca".

Elisa a motivat că luarea în greutate la un moment dat a fost o decizie deliberată, deoarece câştigase un concurs de frumuseţe în Chaco şi nu a vrut să fie percepută doar ca o "miss". Consideră că inteligenţa suplineşte aspectul fizic, mai ales când e vorba de soarta poporului. Ea a mai candidat în 2003 la alegerile prezidenţiale, ieşind pe locul patru din cinci. Anul acesta a ales să poarte toalete ieftine în semn de protest faţă de corupţia Legislativului care a sărăcit ţara.

Electoratul macho Bărbaţii Argentinei încă se întreabă cum s-a ajuns la creme, tonifiante, evantaie şi bigudiuri în campania electorală, după zeci de ani de tensiuni politice, vreo şase lovituri de stat, revolte şi represiuni, stăpânite de bărbaţi cu sânge rece şi haine militare. Au mai avut o experienţă nereuşită, în 1974, când, după moartea lui Juan Domingo Peron, soţia acestuia, Maria Estela "Isabelita", i-a succedat în funcţia de preşedinte.

Însă ea a fost înlăturată printr-o "odioasă lovitură de stat", cum a rămas în istorie junta generalului Jorge Rafael Videla, care a instaurat o dictatură militară ce a durat până în 1983. În ciuda faptului că argentinienii sunt renumiţi pentru caracterul "macho", plin de galanterie faţă de femei, 30% din electoratul masculin nu vrea o femeie-preşedinte.

Poate fi prima femeie preşedinte a Argentinei aleasă democratic Conform sistemului electoral argentinian, preşedinte din primul tur iese candidatul care obţine cel puţin 45% din voturi sau 40% dacă are cu cel puţin 10% peste următorul candidat. Nimic nu mai pare a sta în calea Cristinei Fernandez Kirchner. Prima femeie din Argentina care ar fi aleasă preşedinte în urma unui vot democratic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite