Evaziunea la pâine, tratată cu GPS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de pâine, la fel ca şi cea de alcool, ar putea fi monitorizată prin satelit. Când vine vorba de combaterea evaziunii, autorităţile coc cele mai savante soluţii. Spre exemplu, în

Producţia de pâine, la fel ca şi cea de alcool, ar putea fi monitorizată prin satelit.

Când vine vorba de combaterea evaziunii, autorităţile coc cele mai savante soluţii. Spre exemplu, în domeniul panificaţiei s-a vehiculat introducerea timbrului pe pâine. Acum, se pare că s-a renunţat la această "soluţie", în schimb a încolţit ideea urmăririi căruţelor cu grâu prin satelit.

Astăzi sunt aşteptate de la guvern măsurile gândite pentru combaterea evaziunii fiscale din industria de panificaţie. Ieri, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Chiţoiu, a vorbit despre principala măsură pe care o va propune instituţia pe care o conduce - înăsprirea condiţiilor de "autorizare şi supraveghere a firmelor din domeniul morăritului şi panificaţiei, asemănătoare celor din domeniul alcoolului".

De fapt, pâinea ar putea avea acelaşi regim ca produsele accizabile (alcool, petrol, ţigări), care presupune organizarea fabricilor în sistem de antrepozit fiscal. Întrebat dacă are suficienţi supraveghetori pentru cele peste 10.000 de unităţi identificate oficial ca având producţie de pâine, şeful Fiscului spune că introduce "supravegherea prin camere video, GPS şi satelit, ca-n Europa".

Se pare că inclusiv ţări din Est, precum Ungaria, au adoptat sistemul modern de supraveghere a distileriilor şi a rafinăriilor, ceea ce presupune, în primul rând, monitorizarea fiecărui mijloc de transport. La cisternele de alcool şi petrol s-ar putea să nu fie o mare problemă, dar ce te faci când vine vorba de căruţa care duce grâul la moară?

(După cum spune ANAF, moara din mediul rural este unul dintre focarele de evaziune). Daniel Chiţoiu nu ia în calcul acest aspect şi, în general, spune că nu a calculat nici cât ar costa introducerea GPS-ului în antrepozitele fiscale. În afară de GPS, şi acela... ipotetic, practic, ANAF-ul n-a mai venit cu alte elemente concrete de luptă antievaţionistă.

Cât despre vehiculatul "timbru pe pâine", Daniel Chiţoiu ne-a declarat că "poate îl vor propune alţii. Eu, sigur, nu o să-l propun". Reducerea TVA nu înseamnă şi scăderea preţului ANAF nu prezintă nici estimări privind dimensiunea fenomenului de neplată a taxelor în acest sector. A prezentat doar rezultatele a cinci zile de control cerut de la guvern, când au fost controlate 1.484 de agenţi economici din domeniul producţiei şi comercializării. Deşi la 85% s-au înregistrat "nereguli şi deficienţe", ANAF încadrează ca făcând parte din sfera penală a evaziunii doar 70 de cazuri.

Patronatul producătorilor din domeniu, Rompan, estimează că evaziunea ar fi undeva la nivelul a 30%. "Când TVA a crescut la 19%, într-o lună, producţia de pâine a scăzut cu 30%? Ce înseamnă aceasta - că, de fapt, cea mai bună soluţie antievazionistă ar fi reducerea TVA", spune Aurel Popescu, preşedintele Rompan.

Pentru că "noi nu milităm pentru scăderea TVA, ca să reducem sau să menţinem preţul la pâine, ci pentru evitarea evaziunii fiscale. Suntem de acord şi cu un TVA de 50%, dacă ar plăti toate firmele", adaugă şeful Rompan. Dar "reducerea TVA este o decizie politică şi nu se ia pe baza controalelor noastre", spune Aurel Chiţoiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite