Evaluatorul va stabili cât de scump este Fondul Proprietatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care valoarea capitalului social va fi mai mare decât cea a activelor fondului, statul va trebui să facă o nouă infuzie de capital După o întreagă joacă cu valoarea

În cazul în care valoarea capitalului social va fi mai mare decât cea a activelor fondului, statul va trebui să facă o nouă infuzie de capital

După o întreagă joacă cu valoarea pachetelor de acţiuni din portofoliu, pentru Fondul Proprietatea urmează o perioadă decisivă, când va trebui să găsească un evaluator al propriilor active.

Evaluarea activelor Fondului Proprietatea va fi realizată prin două metode diferite, în cazul companiilor neadmise la tranzacţionare şi a celor listate la Bursă, la care Fondul are participaţii. Pentru societăţile comerciale şi companiile naţionale neadmise la tranzacţionare, evaluarea va fi realizată prin metoda capitalurilor proprii înregistrate la data de 31 decembrie 2004. În cazul firmelor listate, evaluarea se va face pe baza preţului mediu ponderat aferent ultimelor trei luni de tranzacţionare. "Într-adevăr urmează o perioadă pentru Fond destul de încărcată, din acest punct de vedere. Va trebui să stabilim valoarea activelor Fondului dar şi a capitalului social. Primul pas pentru acest lucru va fi organizarea unei licitaţii internaţionale pentru desemnarea unui evaluator", a precizat pentru "Adevărul" preşedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Păunescu. Potrivit acestuia, în momentul de faţă, caietul de sarcini este aproape finalizat. "Urmează să publicăm anunţul de licitaţie peste două-trei săptămâni, iar după acest lucru, sperăm că într-o lună de zile să putem să desemnăm câştigătorul licitaţiei", susţine Păunescu.

Soarta, în mâinile evaluării

Practic, de procesul de evaluare va depinde cât de "scumpă" se va dovedi afacerea numită Fondul Proprietatea pentru stat. În cadrul procesului de stabilire a corelaţiei între valorile capitalului social al Fondului şi valoarea activelor de care dispune acesta, va trebui să se vadă care dintre cele două valori este mai mare. "În cazul în care valoarea capitalului social este mai mare decât cea a activelor, statul va fi practic obligat să mai facă o nouă infuzie de capital, în maximum trei luni de zile, participând ori cu bani lichizi, ori cu alte pachete de acţiuni ale societăţilor comerciale", susţine Alexandru Păunescu. Preşedintele Fondului Proprietatea spune că, în acest moment, este foarte greu de crezut ca valoarea capitalului social al Fondului să fie mai mare faţă de cea a valorii activelor. Şi asta pentru că joaca de a băga şi a scoate din portofoliul Fondului diverse pachete de acţiuni deţinute de stat la companii importante a dus într-un final la situaţia în care participaţiile să fie considerate ca având o valoare suficientă din acest punct de vedere.

Companiile strategice, subiect tabu pentru Fond

Cel mai bun exemplu este cel al Petrom, cu majorarea participaţiei până la pragul de 20,22% din acţiuni. Acest nivel acoperă jumătate din capitalul iniţial al Fondului Poprietatea, de aproximativ patru miliarde de euro.

Deşi în proiectul iniţial de lege avea incluse aceste participaţii, Fondul Proprietatea nu va mai primi pachete suplimentare de acţiuni de la Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi Transelectrica, companii aflate în administrarea Ministerului Economiei şi Finanţelor şi considerate strategice pentru economie.

La capitolul companii strategice, au intrat şi Imprimeria şi Loteria Naţională, care au fost scoase din portofoliul Fondului Proprietatea. "Ce pot să vă spun este că noi nu am făcut cerere pentru scoaterea pachetelor de acţiuni ale Imprimeriei sau Loteriei. Decizia aparţine Ministerului Economiei şi Finanţelor. Probabil că cele două companii sunt considerate strategice şi de aceea s-a preferat excluderea lor din portofoliul Fondului. Mai ales că, dacă rămâneau, acestea trebuiau să se listeze la Bursă, iar în aceste condiţii, statului nu cred că i-ar fi convenit să aibă şi alţi acţionari", a precizat Alexandru Păunescu, preşedintele Fondului Proprietatea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite