Europenii redeschid scandalul inchisorilor CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doua servicii secrete europene stiau de transporturile aeriene facute de CIA in Europa, a declarat seful comisiei de ancheta a Consiliului Europei, Dick Marty, pentru cotidianul elvetian "Blick". "Cu

Doua servicii secrete europene stiau de transporturile aeriene facute de CIA in Europa, a declarat seful comisiei de ancheta a Consiliului Europei, Dick Marty, pentru cotidianul elvetian "Blick". "Cu siguranta exista doua servicii secrete in Europa care stiu totul". Dezvaluirea nu face decat sa completeze "afirmatia-puzzle" a lui Marty de marti, conform careia suspiciunile referitoare la existenta unor transferuri de prizonieri islamisti in centre de detentie secrete in Europa se intensifica. "Nu vreau sa dau nume" a spus elvetianul Dick Marty, refuzand sa identifice serviciile de informatii la care s-a referit. Totodata, oficialul european a respins ipoteza unui "complot al serviciilor secrete". Marty a cerut insistent tuturor guvernelor statelor membre ale Consiliului Europei sa "se angajeze deplin in stabilirea adevarului in legatura cu subiectul survolarii teritoriilor lor de catre avioane care in ultimii ani ar fi transportat persoane arestate si mentinute in detentie in afara oricarei proceduri judiciare".
Ianuarie negru pentru Romania si Polonia
Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, a stabilit ieri cadrul legal pentru ancheta oficiala a organizatiei in privinta actiunilor secrete ale CIA pe teritoriul Europei. "Subiectul anchetei Consiliului este daca statele membre au respectat Conventia Europeana pentru drepturile omului si nu daca activitatile CIA sunt conforme cu legislatia americana", a subliniat Davis. Primul aspect pe care il va urmari ancheta este ca respectarea drepturilor omului sa fie indeplinita prin lege. "Daca descoperim ca asemenea legi nu sunt adoptate, ca sunt inadecvate sau ca nu sunt puse in practica, acest lucru trebuie remediat, deoarece reprezinta in sine o incalcare a Conventiei", a declarat Davis. In al doilea rand, o incalcare grava a Conventiei este, potrivit secretarului general, si lipsa de reactie a guvernelor in chestiunea CIA. "Faptul de a nu fi fost la curent nu este un motiv suficient, indiferent ca lipsa de informare este intentionata ori accidentala", a avertizat Davis. Punctul trei enuntat de oficial: statele membre au obligatia de a asigura respectarea drepturilor omului pe teritoriul lor, "inclusiv in aeroporturi si in spatiul lor aerian". Davis a precizat ca o opinie juridica asupra acestui punct va fi formulata curand de Comisia de la Venetia a Consiliului Europei. Un raport intermediar al investigatiilor Consiliului sub coordonarea lui Dick Marty si a lui Terry Davis, va exista deja la sfarsitul lui ianuarie. "Il voi utiliza pentru a confrunta informatiile primite de la guverne inaintea termenului-limita de 21 februarie", a precizat Davis. In acest timp, europarlamentarii au hotarat infiintarea unei comisii de ancheta pentru centrele de detentie secrete ale CIA. Comisia va fiinta douasprezece luni, la nevoie mandatul ei putand fi prelungit. "Se presupune ca aceasta comisie va fi imputernicita sa cheme in fata ei oficiali din statele vizate in afacerea CIA, iar actorii principali promit sa fie Romania si Polonia", spune cotidianul rusesc "Nezavisimaia gazeta" intr-un articol intitulat "Ianuarie negru pentru Romania si Polonia". "Deocamdata, Dick Marty isi indreapta atentia catre Romania si Polonia", spune cotidianul. "El a reusit sa obtine cheile, care dovedesc ca suspecti de terorism au fost detinuti in Romania si Polonia". Potrivit ziarului rusesc, un raport al acestei comisii a PE va "intari suspiciunile cu dovezi concrete", amintind totodata ca imaginile din satelit ale tarilor europene implicate in scandal intarzie sa apara.
Casa Alba accepta interzicerea explicita a torturii
In timp ce apar noi dovezi despre zboruri CIA in Marea Britanie si Elvetia, iar presedintele SUA recunoaste ca a facut greseli tactice in razboiul din Irak, interzicerea explicita a torturii este aprobata de Casa Alba. Initiatorul amendamentului, republicanul John McCain, a fost el insusi tinut prizonier si torturat in timpul razboiului din Vietnam. Totusi, amendamentul adoptat prevede "cateva elemente de protectie a anchetatorilor CIA". Casa Alba amenintase cu veto propunerea lui McCain daca anchetatorii vor fi urmariti penal in cazul aplicarii unor metode de interogare mai aspre.
Zarkawi, arestat si eliberat din greseala
In timp ce publicatia germana "Stern" sustine ca CIA mai ancheteaza si la momentul actual prizonieri Al-Qaida intr-un centru de formare al serviciilor secrete poloneze din orasul Kiejkuty, Polonia, CNN dezvaluie ca fortele de securitate irakiene l-au capturat si l-au eliberat in 2004, fara a sti cine este, pe reprezentantul Al-Qaida din Irak, Abu Musab Al-Zarkawi. Informatia a fost confirmata chiar de ministrul de interne irakian, Hussein Kamal. Un responsabil SUA considera ipoteza "plauzibila", insa nu a putut confirma informatia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite