Europenii vor locuinţe fără risipă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Certificatul de eficienţă energetică pentru apartamente va fi impus prin lege Parlamentarii europeni au anunţat, în cadrul Săptămânii Verzi, că vor adopta o directivă prin care

Certificatul de eficienţă energetică pentru apartamente va fi impus prin lege

Parlamentarii europeni au anunţat, în cadrul Săptămânii Verzi, că vor adopta o directivă prin care construcţiile vechi vor trebui obligatoriu renovate

Mii de persoane, venite din toate colţurile Uniunii Europene, au participat la cele patru "zile verzi" organizate la Bruxelles. În ciuda incidentelor cu pescarii, care au asediat clădirea în care aveau loc conferinţele, participanţii şi-au ţinut discursurile programate.

Risipa, pusă la zid

Fiecare seminar a fost deschis de o mică prezentare a situaţiei de către un reprezentat al Comisiei Europene, de regulă şeful direcţiei implicate direct în subiectul discuţiei.

Astfel, dezbaterile despre "Consumul raţional al energiei" au fost iniţiate de adjunctul şefului Direcţiei de Transport şi Energie, Fabrizio Barbaso. El a anunţat că, în cadrul departamentului pe care îl coordonează, se "coace" o directivă care va reglementa standarde pentru noile imobile şi obligativitatea renovării construcţiilor vechi.

Risipa de energie termică nu va mai fi admisă în niciun stat membru al UE. Clădirile vechi trebuie să devină "eficiente" prin lucrări de renovare, care vor fi obligatorii, prin emiterea unei directive. Cele două principii pe care le va impune noua lege sunt: "risipitorul plăteşte" şi "guvernele locale trebuie să ofere soluţia".

Taxare în plus

Jorgen Henningsen, unul dintre consilierii Comisiei Europene pe probleme energetice, a făcut referire la blocurile din statele nou-intrate în Uniunea Europeană, care risipesc energia termică pe motiv că "sistemul e moştenit din perioada comunistă".

"Acest răspuns este inacceptabil, mai ales că statele respective ard gaze naturale şi poluează aerul ca să obţină energia pe care apoi o risipesc. Locatarii care nu vor să-şi eficientizeze apartamentele trebuie să fie taxaţi suplimentar", a spus el.

Directivă în dezbatere

Deocamdată, în textul proiectului directivei construcţiilor sunt incluse numai imobilele cu peste 1.000 de metri pătraţi locuibili. În România, el ar viza blocurile şi instituţiile publice, dar multe case şi vile ar rămâne în afara lui.
Directiva, a precizat însă Barbaso, se află încă în dezbatere publică şi oricare cetăţean european care doreşte să facă o propunere poate să o trimită Direcţiei de Transport şi Energie, din cadrul Comisiei Europene, până cel mai târziu pe 26 iunie 2008.

Cheltuieli mari în România

Reprezentatul organizaţiei WWF, Stephan Singer, a propus în cadrul dezbaterilor reducerea suprafeţei vizate, de la 1.000 de metri pătraţi locuibili la numai 200 de metri pătraţi locuibili.

Dacă acest amendament va fi introdus în forma finală a directivei, legea cu eficienţa energetică va lovi şi în toţi locuitorii de vile din România, care vor fi obligaţi şi ei să-şi eficientizeze termic casele, după noile reguli.
Cum acest lucru înseamnă dublarea pereţilor şi schimbarea ferestrelor cu termopane, se anunţă cheltuieli destul de mari, care merită mai multă atenţie din partea românilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite