Vestul Europei iese din recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa cinci trimestre consecutive de scădere, ţările din vestul Europei au înregistrat o uşoară creştere economică. În Franţa creşterea a fost de 0,3% în trimestrul III, al doilea avans consecutiv, în timp ce Italia şi Olanda au înregistrat creşteri economice de 0,6% şi 0,4%, arată datele Eurostat.

Mai citeşte:

Produsul intern brut (PIB) al Franţei a avansat în trimestrul al treilea din acest an cu 0,3% faţă de trimestrul anterior, iar creşterea economică din ultimele trei luni ar urma să fie chiar mai mare, a anunţat ministrul francez al economiei, Christine Lagarde. În trimestrul II, Franţa înregistrase o creştere economică tot de 0,3% faţă de primele trei luni ale anului.

De altfel, banca centrală a Franţei estima, luni, că economia franceză va creşte cu 0,5% în ultimul trimestru. Scăderea pe ansamblul acestui an este estimată la 2,25% faţă de 2008, ca urmare a recesiunii puternice de la finalul lui 2008 şi începutul lui 2009. Guvernul francez prognozează o creştere a PIB de 0,75% anul viitor.

Ministrul economiei a mai subliniat că pierderea locurilor de muncă a intrat pe o tendinţă descendentă, ceea ce reprezintă adesea un semn ce anunţă stabilizarea redresării economice.

Preţurile şi consumul au stagnat în octombrie faţă de luna anterioară (+0,1%), dar au scăzut uşor faţă de aceeaşi lună din 2008, cu 0,2%, pentru a şasea lună la rând, potrivit datelor publicate vineri de Institutul francez de statistică.

Italia şi Olanda, pe plus

Economiile Italiei şi Olandei au crescut cu 0,6% şi, respectiv, 0,4% în al treilea trimestru, comparativ cu perioada aprilie-iulie, ceea ce marchează ieşirea acestor state din recesiune.

Economia Italiei a revenit pe creştere după cinci trimestre consecutive cu evoluţie negativă, sprijinită de relansarea activităţii din industrie şi servicii, potrivit institutului naţional de statistică. În ritm anual, Produsul Intern Brut s-a diminuat în al treilea trimestru cu 4,6%. Pentru ansambul acestui an, guvernul de la Roma estimează o contracţie economică de 4,8%.

”Recesiunea puternică din Olanda a fost depăşită, după patru trimestre de scădere economică”, a declarat economistul şef al biroului central de statistică olandez, Michiel Vergeer.

Economia Olandei s-a comprimat cu 3,7% în al treilea trimestru, comparativ cu perioada similară din 2008, evoluţie negativă mai puţin accentuată decât scăderea de 5,4% din trimestrul doi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite