Şomajul, marea temere a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomajul, marea temere a Europei
Şomajul, marea temere a Europei

O treime dintre cetăţenii Uniunii Europene se teme că îşi va putea pierde locuul de muncă din cauza crizei financiare izbucnite la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană.

Aproximativ 72% dintre membrii UE cred că Uniunea va avea un impact pozitiv în crearea de noi locuri de muncă şi în combaterea şomajului, în timp ce o treime dintre aceştia s-au arătat „foarte îngrijoraţi“ să nu îşi piardă slujbele din cauza crizei financiare, informează studiul citat. „Nu sunt surprins de rezultatul acestui sondaj. Este de înţeles că europenii sunt îngrijoraţi cu privire la impactul crizei asupra locurilor lor de muncă şi asupra familiilor“, a declarat Vladimír Špidla, comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi egalitate de şanse.

Cele mai afectate ţări de către şomaj sunt Letonia, Lituania, Spania şi Irlanda. Ţările unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale pierderii locului de muncă sunt Luxemburg, Grecia şi Ţările de Jos.

Criza nu a ajuns încă la apogeu

Îngrijorarea cu privire la pierderea locului de muncă se explică şi prin faptul că şase din zece europeni cred că partea cea mai grea a crizei economice nu a trecut încă şi numai 28% cred că punctul critic a fost atins. Cei mai pseimişti au fost cetăţenii din ţările baltice (82% în Letonia, 76% în Estonia şi 74% în Lituania), majoritatea dintre aceştia crezând că derapajul economic deabia a început.

Cei mai optimişti sunt suedezii şi danezii, aproape jumătate dintre ei crezând că vârful crizei a fost atins şi că economia a intrat pe un drum bun.

Am devenit mai toleranţi

Şondajul mai arată ca 52% dintre europeni apreciază drept pozitiv rolul Uniunii Europene în ocuparea locurilor de munca, iar 78% dintre respondenţi cred că UE are un rol pozitiv. În ceea ce priveşte îmbunătăţirea accesului la educaţie şi la formare, 76% dintre europeni cred că este foarte importantă promovarea egalităţii de şanse între femei şi barbati, iar 73% susţin combaterea tuturor formelor de discriminare.

De ce se tem românii?

Aproximativ unul din doi români cred că situaţia economică a ţării nu se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, informează un studiu al companiei de cercetare de piaţă Synovate, realizat, recent, pe un eşantion de 1.000 de respondenţi. Locuitorii oraşelor mai mari de 300.000 de locuitori sunt mult mai încrezători, 51% dintre aceştia crezând că venitul familiilor lor nu va avea de suferit în următorul an.

Pentru un sfert din români, principala temere în acest an o reprezintă pierderea locului de muncă. Cei mai îngrijoraţi de acest aspect sunt persoanele cu vârste cuprinse între 45 şi 54 de ani care locuiesc, în special, în oraşe de până la 50.000 de locuitori.

A doua mare temere a românilor (15%) este ca nu cumva să intre în incapacitatea de a-şi mai plăti facturile. Interesant este faptul că românii iubesc mâncare la fel de mult ca şi vacanţele. Aproximativ 6% dintre respondenţi au afirmat că se tem că nu vor mai avea suficientă mâncare pentru familiile lor iar o pondere identică de respondenţi au spus că le e frică de faptul că vor fi nevoiţi să renunţe la concedii.

De incapacitatea plăţii ratelor bancare se tem doar 5% dintre români, în timp ce de pierderea banilor investiţi până în prezent se tem doar 2% dintre respondenţi. Totuşi, o medie de 18% dintre români nu au nicio temere pentru viitorul apropiat, mai ales tinerii cu vârsta până în 24 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite