Comisia Europeană va evalua economia României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană va evalua economia României
Comisia Europeană va evalua economia României

O echipă a Comisiei Europene (CE) a participat la misiunea FMI în România în contextul asistenţei financiare internaţionale acordate în Pachetul Economic pentru România, dar va efectua în octombrie propria sa evaluare, se arată într-un comunicat al CE.

În luna octombrie, Comisia Europeană va efectua propria sa evaluare înainte de plata celei de-a doua tranşe a împrumutului de asistenţă financiară pe termen mediu, în valoare totală de cinci miliarde de euro. Împrumutul este destinat susţinerii balanţei de plăţi a României. În luna ulie, Comisia a plătit prima tranşă, în valoare de 1,5 miliarde de euro.

Delegaţia Comisiei, condusă de Fabienne Ilzkovitz, sefă de Unitate pentru un grup de ţări care include şi România în cadrul Directoratului General Economie şi Afaceri Financiare, a concluzionat că implementarea de către România a programului său economic este satisfăcătoare. Cu toate acestea, având în vedere deteriorarea condiţiilor economice în cursul primei părţii a acestui an, Guvernul va trebui sa adopte măsuri suplimentare, inclusiv reforme structurale, pentru a limita creşterea deficitului bugetar.

PIB-ul României s-a contractat în termeni reali cu 6,2% pe an în primul trimestru, mai mult decât s-a prevăzut în iunie, când a fost convenit programul de ajustare economică a României.
Noile previziuni ale autorităţilor referitoare la creşterea economică în acest an au fost revizuite negativ la circa minus 8%, cu o redresare modestă în 2010, dat fiind că situaţia financiară slabă a gospodăriilor şi şomajul în creştere vor menţine cererea internă la un nivel scăzut.

Reflectând o creştere economică scăzută, veniturile bugetare în 2009 sunt, de asemenea, cu 3,5% din PIB mai mici decât s-a anticipat. Guvernul României s-a declarat de acord să efectueze reduceri suplimentare de cheltuieli de circa 0,8% din PIB în 2009 pentru a limita deteriorarea situaţiei bugetare, se mai arată în comunicat.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite