Comisia Europeană mizează pe Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană mizează pe Nabucco
Comisia Europeană mizează pe Nabucco

Executivul European este ferm convins că acordul interguvernamental pentru Nabucco va fi semnat luni şi că va contribui la creşterea independenţei energetice a ţărilor din zonă.Singura ţară care s-a opus vehement semnării actului până acum a fost Turcia, care are pretenţia ca 15% din gazele care trec prin conducta Nabucco să fie destinate pieţei sale interne.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Ferran Tarradellas, a declarat că  executivul european este încrezător că acordul interguvernamental va fi semnat luni la Ankara.

“Considerăm că acest lucru va fi foarte pozitiv nu doar pentru UE, ci şi pentru ţări precum România, care sunt dependente de un singur furnizor de gaz. Nabucco va furniza pieţei româneşti gaz din ţări şi pe rute alternative”, a spus Tarradellas.


Directorul general al transportatorului naţional de gaze, Transgaz, Ioan Rusu, a declarat că nu are cunoştinţă despre posibile probleme în privinţa semnării acordului interguvernamental pentru Nabucco.

Acordul interguvernamental defineşte cadrul legal şi condiţiile de tranzit prin cele cinci ţări - Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

De asemenea, acordul va permite investitorilor să ceară credite pentru construcţia conductei şi companiilor energetice să semneze contracte pe termen lung cu consorţiul Nabucco.

Din acesta fac parte Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania). Construcţia conductei de 3.300 de kilometri ar urma să înceapă în 2011, iar costul său este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Turcia nu este de acord
Turcia a blocat până recent acest acord interguvernamental, solicitând ca 15% din gazele transportate de Nabucco să revină pieţei interne turce.

Turcia depinde în proporţie de 65% de importurile de gaz din Rusia. Garanţii privind securitatea aprovizionării cu gaze urmau să fie incluse în acord, însă fără procentajul vizat de turci.

În schimb, Turcia va beneficia de taxe de tranzit mai mari decât celelalte ţări prin care va trece conducta. “Acordul prevede principiul ca taxele să fie distribuite în funcţie de lungimea gazoductului pe teritoriul fiecărei ţări.

Cum Turcia va avea aproape 2.000 dintre cei 3.300 de kilometri ai gazoductului, va primi 60% dintre taxe, adică între 400 şi 450 de milioane de euro pe an”, a declarat un diplomat turc.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite