Europa dă undă verde pentru carnea clonată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile garantează pentru sănătatea celor care consumă alimente de la animale clonate Oficialii europeni susţin că "nu sunt dovezi ştiinţifice privind existenţa vreunui risc

Autorităţile garantează pentru sănătatea celor care consumă alimente de la animale clonate

Oficialii europeni susţin că "nu sunt dovezi ştiinţifice privind existenţa vreunui risc generat de consumul de carne sau lapte provenit de la animale clonate".

Concluzia mult aşteptatului raport final al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) arată că sănătatea oamenilor care se hrănesc cu alimente provenite de la animale clonate nu este în niciun fel pusă în pericol, scrie cotidianul britanic "The Guardian".

Schimbare de la o săptămână la alta

"Cercetările noastre nu prezintă nicio dovadă care să sugereze vreo diferenţă între produsele alimentare provenite de la animalele crescute în mod tradiţional şi cele de la animalele clonate", a declarat şeful EFSA, Vittorio Silano, la prezentarea raportului final al autorităţii de profil.

Oficialul european a revenit astfel asupra poziţiei exprimate săptămâna trecută, când a declarat că produsele provenite de la animalele clonate ar putea să nu fie sigure pentru consum, urmând să fie efectuate studii suplimentare în acest domeniu.

Presiunea americanilor

"Este clar că sunt probleme semnificative legate de starea de sănătate şi de siguranţa animalelor clonate, care pot fi mult mai frecvente şi mai severe decât în cazul animalelor obişnuite.

Totuşi, încă nu se poate preciza care ar fi exact aceste probleme în ceea ce priveşte produsele provenite de la vite şi porci clonaţi, deoarece baza de date pe care o avem, în prezent, despre acest subiect este redusă. De aceea, avem nevoie de cercetări suplimentare", spunea în urmă cu o săptămână Vittorio Silano.

Potrivit sursei citate, autoritatea americană privind siguranţa alimentelor face uz de mijloacele de presiune pe care le are la dispoziţie, astfel încât să determine Comisia Europeană să legalizeze introducerea alimentelor de acest gen pe piaţa europeană.

În martie 2007, CE a cerut EFSA să facă o serie de cercetări privind avantajele şi dezavantajele clonării animalelor.

Solicitarea executivului european a venit la scurt timp după ce autoritatea americană de profil (FDA) a anunţat că susţine introducerea pe piaţă a produselor din carne şi lapte provenite de la vaci, capre şi porci care au fost clonaţi.

Decizie pe baza sondajelor

Comisia Europeană este instituţia căreia îi aparţine decizia finală în ceea ce priveşte introducerea pe piaţă şi comercializarea cărnii clonate.

Oficialii CE au declarat că decizia forului european nu se va baza numai pe raportul Autorităţii pentru Siguranţa Alimentară, ci va lua în consideraţie sondajele de opinie realizate la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Datele acestor chestionare urmează să fie publicate în toamna acestui an.

Sondajele anterioare arată că britanicii se opun consumului de alimente provenite de la animale clonate.

În acelaşi timp, însă, Marea Britanie şi Germania se pronunţă în favoarea introducerii cărnii clonate pe piaţa europeană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite