Europa nu are dovezi privind existenta inchisorilor CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul Frattini cere sa nu se faca jocul teroristilor

Comisarul UE pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat, ieri, in cadrul audierilor din Parlamentul European, ca nu are suficiente dovezi pentru a formula acuzatii precise cu privire la existenta centrelor secrete de detentie pe teritoriul Europei, dar ,cere date Centrului European pentru Sateliti si Eurocontrol, care este organismul pentru controlul zborurilor in UE". Frattini a mai declarat ca acuzarea unor state, fara dovezi concludente, face doar jocul unor grupuri antidemocratice si chiar teroriste. PE a convocat, la Strasbourg, in cadrul sesiunii plenare, pe reprezentantii Comisiei Europeane si ai Consiliului pentru a-si prezenta pozitiile privind posibila existenta a centrelor secrete de detentie si tortura ale prizonierilor CIA pe teritoriile statelor membre si candidate. Ca masuri de retorsiune pentru tarile care ar gazdui astfel de facilitati ilegale, eurodeputatii au invocat articolul 7 al Tratatului UE, care permite retragerea dreptului de vot in Consiliu. In mod extraordinar, fiecare grup al Parlamentului European a depus cate o motiune pentru rezolutie pentru acest caz. Toate mentioneaza ca trebuie investigate cazurile unor posibile astfel de centre la Aviano, in Italia, si Ramstein, in Germania, pentru ca exista anumite dovezi credibile. Romania nu este in centrul atentiei, deoarece o singura motiune, cea a Grupului Socialist, mentioneaza posibilitatea unui astfel de centru la Baza Kogalniceanu, alaturi de Aviano si Ramstein. Grupul Socialist face un sondaj pe website-ul sau din Parlamentul European, cerand tuturor cititorilor sa voteze pro sau contra infiintarii unei Comisii temporare de ancheta care sa investigheze acest caz. Elmar Brok, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, a declarat in exclusivitate pentru Adevarul : ,Este in interesul UE si al Romaniei sa clarifice circumstantele. Nu acceptam "Guantanamo" pe teritoriul european, deoarece acest lucru ar fi impotriva principiilor noastre. Dupa discutia cu premierul roman, prima mea impresie este ca autoritatile romane vor face totul pentru a demonstra ca iau in serios legea. In cazul in care s-ar confirma existenta inchisorilor secrete in Romania, aceasta ar constitui o incalcare foarte seriosa a principiilor democratiei".
Varsovia, suparata pe CIA
Fostul sef al serviciilor secrete poloneze, Zbigniew Siemiatkowski, a reiterat, marti, ca Polonia nu a gazduit niciodata o inchisoare pentru suspecti Al-Qaida. El a acuzat insa CIA ca ar fi responsabila de "scurgerea" de informatii despre reteaua sa de inchisori din strainatate si a sugerat ca serviciile de informatii trebuie sa abordeze cu mai multa precautie, pe viitor, cooperarea cu SUA. "Nu poti sa nu te intrebi ce se intampla intr-o institutie de talia CIA daca informatii strict secrete ajung sa fie dezvaluite. Nu poti sa nu te intrebi daca merita sacrificate vieti, la propriu, pentru cooperarea cu aceasta agentie", a declarat Siemiatkowski.
Amnesty International acuza UE
Uniunea Europeana nu respecta anumite drepturi fundamentale ale persoanelor in aplicarea strategiei de combatere a terorismului, apreciaza Amnesty International, intr-o scrisoare deschisa adresata liderilor europeni. "Cand liderii aleg sa se ascunda, credibilitatea UE este compromisa atat in Europa, cat si in strainatate", a scris Dick Oosting, directorul biroului european al organizatiei. Organizatia a calificat drept "nemultumitoare" reactia Uniunii la informatiile privind cursele secrete ale CIA in Europa.
MAE portughez nu stie nimic
Ministrul portughez de externe a reafirmat in parlament ca nu dispune de nici un element care sa ateste informatiile potrivit carora avioane utilizate de CIA, cu prizonieri la bord, ar fi facut escala in Portugalia, incalcand astfel legislatia internationala.

"Stern": CIA interogheaza teroristi in Polonia
Agentia Centrala de Informatii a SUA utilizeaza un centru de pregatire al serviciului polonez de informatii pentru a interoga teroristi Al-Qaida, scrie publicatia germana "Stern", citand un inalt responsabil al serviciului polonez. Potrivit sursei, in centrul de la Kiejkuty, situat la circa 10 kilometri distanta de aeroportul de la Szymany din nord-estul tarii, americanii sunt prezenti de 5-6 ani. In interiorul centrului, care masoara 3 km in lungime si 0,5 km in latime, este marcata o zona cu o suprafata de 100 metri/50 de metri, inconjurata cu un gard de sarma ghimpata si un zid inalt de trei metri, scrie publicatia. In aceasta incinta nu este permis decat accesul personalului american. Pe terenul centrului sunt parcate adesea automobile cu placute de inmatriculare camuflate. Modelul este acelasi cu al masinilor despre care angajatii aeroportului Szymany au relatat anterior reporterilor de la "Stern" ca merg in intampinarea avioanelor CIA la capatul pistei, in timp ce acestea asteapta cu motoarele pornite. Publicatia germana mentioneaza ca, la centrul de la Kiejkuty, armata sovietica a planuit interventia trupelor Tratatului de la Varsovia pentru inabusirea "Primaverii de la Praga", in 1968.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite